kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
EIB Başkanı Philippe Maystadt, "Bu ortak eylem planı, Orta, Doğu ve Güney Avrupa’da krizden kötü etkilenen ülkelerin reel ekonomisini desteklemek için bankalar aracılığıyla hayati öneme sahip finansın sağlanmasını hızlandırmasına yardımcı olacak" diye konuştu.

Türkiye'ye 2.2 milyar euroluk destek

00.00.0000
Avrupa Yatırım Bankası, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine nisan ayı sonuna kadar 8.5 milyar euro kredi desteği verecek. Kredinin 4.4 milyar eurosunu AB'ye girecek yeni ülkeler, 2.2 milyarını da Türkiye alacak..
Avrupa Yatırım Bankası'nın (EIB) Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine nisan sonuna kadar vereceği 8.5 milyar euroluk krediden Türkiye de yararlanacak. EIB'nin internet sitesindeki açıklamaya göre, 8.5 milyar euroluk kaynağın 4.4 milyar euroluk kısmı AB'ye yeni üye olan ülkelere, 1.9 milyar eurosu AB'ye girmeye hazırlanan Batı Balkan ülkelerine ve 2.2 milyar eurosu da Türkiye'ye verilecek. EIB, Dünya Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) Orta ve Doğu Avrupa'daki ülkelere sağlayacağı 24.5 milyar euroluk kredi paketinin 11 milyar euroluk kısmını sağlayacak. Krediden bölge ülkeleri 2009-2010 yıllarında yararlanacak.

KOBİ'LERE DESTEK
Kredi programı, Doğu ve Orta Avrupa'daki ekonomik krize çözüm bulmayı amaçlıyor. İki yıl süreli planla, bölgedeki bankalara ve özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere hızlı ve büyük ölçekli sermaye desteği sağlanacak. Krediler ve garantiler aracılığıyla bölgeye diğer kaynakları da seferber edeceğini ve bölgede güç durumdaki iştiraklerini destekleyeceğini açıklayan Batılı bankalarla çalışacağını bildiren üç kalkınma bankası, bölgeye yardımlarının, sermaye ve borç finansmanı, kredi hatları ve siyasi risk garantileri biçiminde olacağını kaydetti. Bu plana göre, EBRD, bu yıl ve gelecek yıl bölgenin finans sektörüne 6 milyar euro destek sağlayacak. Dünya Bankası da bankalar, altyapı projeleri ve ticaret finansmanı için 7.5 milyar euro tutarında kredi ve siyasi risk garantisi önerme niyetinde olduğunu bildirdi. Dünya Bankası Başkanı Robert B. Zoellick, bölgedeki ekonomik krizin hızla "insani krize'' dönüştüğünü, bankaların bu ortak eylem planının Doğu Avrupa'da bankacılık sektöründeki kriz riskini ortadan kaldırmasına katkı sağlayacağını ifade etti.