kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
E. Olmert

'Kaldığım yerden devam et'

28.02.2009
İsrail lideri, Gazze operasyonu öncesi Türkiye'nin arabuluculuğunda Suriye ile doğrudan masaya oturmaya ve Filistin'le barış anlaşmasına çok yaklaştığını söyledi: "Ne yapabilirdim ki, siyasi gerçeklik başka türlü karar verdi..."..
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Ankara'ya geldi. Konu, Suriye ile iki ülke arasında barış müzakerelerini başlatmaktı. Ancak telefon trafiği ve görüşmeler sonrasında Olmert ülkesine döndü, hemen ertesinde ise Gazze'de büyük can kaybı ve yıkımla sonuçlanan operasyon başladı.

'ÇOK YAKLAŞMIŞTIM'
Başbakan Erdoğan, Olmert'in Ankara'da çözüm için masaya oturup ülkesine dönünce "savaş" düğmesine basmasına sert tepki gösterdi. Ve İsrail Başbakanı, o "kritik gün"le ilgili ilk kez konuştu. Ülkesindeki Aroutz 2 adlı televizyon kanalına konuşan Olmert, Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim'in de kendisine Ankara'da katılmasının planlandığını söyledi. Bu, iki ülke arasında ilk kez "yüz yüze temas" anlamına geliyordu. Olmert, eğer görüşme gerçekleşseydi tarihe geçecekti. Ancak her ne olduysa, İsrail lideriyle Bakan Muallim bir araya gelemedi. Ve o günle ilgili Başbakan Olmert, TV kanalına verdiği röportajda çarpıcı ifadeler kullandı: "Yıllarca süren durgunluktan sonra Filistinlilerle barış anlaşması imzalama ve Suriye ile doğrudan görüşmelere başlamaya çok yaklaşmıştım. Bu anlaşmaya gerçekten yakındım. Ancak ne yapabilirdim ki... Siyasi gerçeklik başka türlü karar verdi..."

BİBİ'YE MESAJ VERDİ
Kendisinden sonra görevi devralmaya hazırlanan Benyamin Netanyahu'ya da bir mesajı iletti: "Benden sonra gelecek kişinin, kaldığım yerden devam edip İsrail ve Filistin arasına barışı getirmesini umuyorum..."

'MUHALEFETTE KALSIN'
Genel seçim sonrası ülkesinde oluşan tabloyla ilgili de konuşan İsrail Başbakanı, partisi Kadima'nın Tzipi Livni liderliğinde seçimi kazanmasına rağmen muhalefette kalmasının daha doğru olabileceğini söyledi. Hükümeti kurma görevi verilen seçimin ikincisi Netanyahu ve destekçilerinin "Filistin bölgelerine kurulan kaçak yerleşkelerin inşasına devam etme kararı almaları halinde, Kadima'nın hükümete girmemesi gerektiğini belirtti. Suriye ile görüşmelere değinen açıklaması yayınlandığı sıralarda Türkiye'nin BM Büyükelçisi de konuyla ilgili açıklamada bulundu. Bloomberg haber ajansına konuşan Büyükelçi Baki İlkin, "Türkiye'nin, Suriye-İsrail arasındaki dolaylı görüşmelerdeki arabuluculuğa koşulsuz devam etmeye hazır olduğunu" söyledi. Resmi makamında röportaj veren İlkin, ABD ile İran arasında olası doğrudan müzakerelere de Ankara'nın yardımcı olmaya hazır olduğunu açıkladı.

'ARACILIĞA DEVAM'
İlkin "Bizim gerek İran, gerekse ABD ile bağlantılarımız var. ABD'li ve İranlı dostlarımız bir diyalog kurulması konusunda yardımımızı isterlerse, asla hayır diyemeyiz. (Suriye-İsrail konusunda) Bana tarafların çözüme ulaşmak üzere olduğu söylendi. Türkiye'den arabuluculuk rolünü sürdürmesi istenirse, bunu yapmaktan mutluluk duyacağımızı belirtmek isterim. Bıraktığımız yerden devam ederiz" diye konuştu.