kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Haber turu

28.02.2009
'Türk hükümeti ateşle oynuyor'
Alman Commerzbank'ın döviz stratejisti Ulrich Leuchtmann, Türk hükümetinin IMF anlaşmasını imkânsız kılabilecek genişletici bir mali politikasını sürdürmesi halinde TL'nin keskin bir devalüasyon riski ile karşı karşıya kalacağını savundu. Hükümetin, cari işlemler ve bütçede çifte açık yaratarak "ateşle oynadığı"nı öne süren Leuchtmann, Financial Times gazetesince yayımlanan değerlendirmelerinde, "Bu yılın bütçesi, basıldığı kâğıttan az değerli. Harcamalar ocakta yüksek olmayı sürdürdü ve vergi gelirleri çöktü" dedi. Leuchtmann, hükümetin seçimin ardından U dönüşü yapmazsa liranın değer kaybından başka alternatif görünmediğini savundu.

Çiftçilerin üzerine borç için gidilmiyor
Ziraat Bankası şubeleri tarafından 3 ayda bir gerçekleştirilen bölge toplantılarına katılmak için Denizli'ye gelen Çağlar, bankanın bölge müdürleri ile birlikte Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ve Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer'i ayrı ayrı ziyaret etti. Çağlar, zaman zaman KOBİ'lerin ve ihracatçıların krediye ulaşma sıkıntılarının bulunduğu yönünde şikâyetlerin olduğunu, ancak çiftçilerin krediye ulaşmaları konusunda hiçbir eleştiri almadıklarını belirtti. "Şu ana kadar çiftçilerimizin 'üzerine gidilmesi" gibi herhangi bir yaptırımlarının bulunmadığını belirten Çağlar, çiftçilere verdikleri kredilerin geri dönüşünde yaşanan sorunların büyümesi durumunda tedbir alınabileceğini ifade etti.

Nabucco Projesi'nde Özbekistan yer alabilir
Özbekistan'ın, Orta Asya doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak Nabucco Projesi'nde yer alabileceği bildirildi. Bulgaristan'ın Özbekistan Başmaslahatgüzarı İlko Vlavçev, Taşkent'te düzenlediği basın toplantısında, Özbekistan'ın, 24-25 Nisan'da Bulgaristan'da yapılacak Nabucco zirvesine üst düzeyde bir katılımla iştirak edeceğini söyledi. Bunun, "Özbekistan'ın bu projenin içinde yer alma isteği" olarak da algılanabileceğini belirten Vlavçev, 2010'da inşaat çalışmaları başlaması ve 2013-2014 arasında bitmesi beklenen projenin Orta Asya'nın da yararına olacağını vurguladı. Daha önce Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, projede yer almayacaklarını bildirmişti.

Hazine mayısa kadar borçlanmada rahat
Hazine Kamu Borç Yönetim Raporu'na göre ocakta yaklaşık 6.8 milyar lirası iç, 1.2 milyar lirası da dış borç olmak üzere 7.9 milyar lira borç ödemesi gerçekleştirdi. Rapora göre ocak ayında toplam iç borç çevirme oranı yüzde 101.2 oldu. Merkezi iç borç ödeme projeksiyonlarına göre şubatı da atlatan Hazine, mayısa kadar rahat. Verilere göre şubatta 23.7 milyar iç borç ödemesi yapan Hazine martta 4.1 milyar, nisanda 8.3 milyar, mayısta 18.3 milyar TL ödeme yapacak. Bu tarihten sonra en kritik ay ise 22.7 milyar TL ödemeyle ağustos.