kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Hüsnü Özyeğin - Mehmet Emin Karamehmet - Şarık Tara - Ali Ağaoğlu - Ahmet Nazif Zorlu

Başdöndüren servet erozyonu

28.02.2009
Türkiye'nin milyarderleri servetlerinin yarısını krize kurban verdi. Forbes Türkiye'ye göre, en zengin 100 kişinin serveti yüzde 49 eriyerek 111 milyar dolardan 56.6 milyar dolara düştü. En zengin Türk: Özyeğin..
HÜSNÜ ÖZYEĞİN
2.9 MİLYAR DOLAR

MEHMET EMİN KARAMEHMET
2.8 MİLYAR DOLAR

ŞARIK TARA
1.6 MİLYAR DOLAR

ALİ İBRAHİM AĞAOĞLU
1.5 MİLYAR DOLAR

AHMET NAZİF ZORLU
1.3 MİLYAR DOLAR

Forbes Türkiye'nin en zengin 100 kişi listesindekiler, servetlerinin yarısını krize kurban verdi. Servetlerinin yarısını kaybeden dolar milyarderlerinin birçoğu artık milyoner. Forbes Türkiye "En Zengin 100 Türk" listesini açıkladı. Geçen yıl dünya milyarderler listesine 36 kişi sokmayı başaran Türkiye'de bu yıl milyarder sayısı 13'e geriledi. Bir başka deyişle 23 milyarder 'küme düştü'. Forbes'un yaptığı hesaplamalara göre servet erozyonunun en önemli nedeni borsa. Hisse fiyatlarının tepetaklak olması zenginlerin servetini de aşağıya çekti. Alınan bilgiye göre son hesaplamalar ise Forbes'un genel merkezi ABD'nin hesapları kapattığı şubat ortasına göre yapıldı. Bu da servet düşüşünün devam etmesine neden oldu. Forbes Türkiye'nin sonuçlarına gelince şu bilgiler özetlenebilir:

* YÜZDE 49 ERİDİ: Geçen yıl "En Zengin 100 Türk"ün toplam serveti 111 milyar dolardı. Bu yıl rakam 56.6 milyar dolara geriledi. Bu yüzde 49'luk bir erime anlamına geliyor. Türkiye'nin en zengin 100 kişisi 2008'de toplam servetlerini, bir önceki yıla göre 24.8 milyar dolar artırmıştı. Aradan geçen bir yılda servetlerindeki erime o kadar hızlı oldu ki 2006'da ulaştıkları büyüklüğün 18.9 milyar dolar altına düşerek dört yıl geriye gittiler.

* TARA'YI RUSYA VURDU: Listenin en çok para kaybedeni Enka'nın patronu Şarık Tara. 2007 sonu itibariyle listenin zirvesine 4.1 milyar dolarlık servetiyle oturan Tara, tahtını kaptırmadı ancak servetinden tam 2,5 milyar dolar buharlaştı. Tara'nın servetindeki bu düşüşün en önemli nedeni krizin en ağır tahribata neden olan ülkelerden biri olan Rusya'da iş yapıyor olması. Şirketin piyasa değeri, dolar bazında 11 milyardan 4 milyar dolara geriledi.

* ÖZYEĞİN YENİ ŞAMPİYON: Bu olumsuz tablo Tara'ya özgü bir olay değil En Zengin 100 Türk'ün 99'u için geçerli. Geçen yıl bir röportajında Forbes listesine 4 milyar dolarlık serveti ile girmesi üzerine sorulan bir soruya Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, "Benim bu kadar param yok ki. Banka satışından gelen nakdimi yatırımlara harcadım" demişti. Özyeğin'in serveti de 4 milyar dolardan 2.9 milyara geriledi.
Haberin fotoğrafları