kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'One minute' çıkışı fazladan turist getirecek

CİHAN
Giriş Saati : 28.02.2009 11:58
Güncelleme : 28.02.2009 17:48
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki çıkışının turizme yarayacağı ifade ediliyor. İslam ülkelerinde Türkiye'ye yönelik büyük bir sempati oluştuğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yazar, "Bu olumlu havayı kullanmak istiyoruz. Oluşan sempatiyi avantaja çevirmek için tanıtım çalışmalarında Ortadoğu'ya özel önem vereceğiz." dedi. Bu yıl Ortadoğu'dan gelen turist sayısında ciddi bir artış bekleniyor. özellikle Arap turist sayının yüzde 50 aratarak 2 milyonu aşacağı tahmin ediliyor.

Antalya Expo Center'da düzenlenen Sağlık Turizmi, Termal, Spa&Wellness, Talasso, Sağlıklı Yaşam Spor, Estetik, Kişisel Bakım Destek Ürünleri Fuarı (Anfaş Hetex)'na katılan Yazar, bakanlığın tanıtım stratejisi ve turizm pazarlarındaki son durumla ilgili değerlendirme yaptı. Başbakan'ın Davos'taki konuşmasının bütün müslümanlar üzerinde büyük etki meydana getirdiğini, bu durumun Türk turizmine olumlu yansımaya başladığını belirten Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Yazar, "İran'dan 1 milyonun üzerinde turist geliyor. Suriye'den 400 bine yakın ziyaretçi kapasitesine ulaştık. Oluşan havanın etkisiyle Ortadoğu'dan gelecek turist sayısının 500 bin artmasını bekliyoruz." diye konuştu. Yazar, Avrupa ve Rusya'daki azalışı Ortadoğu'dan telafi edeceklerini vurguladı.

Bu çerçevede tanıtım stratejisini ana pazarlarla birlikte yakın ülkelere de hitap edecek şekilde değiştirdiklerini kaydeden Yazar, Ortadoğu'dan daha fazla turist çekmek için bölge ülkelerinde kültürel faaliyetlere ağırlık vereceklerini dile getirdi. Yazar, "Suudi Arabistan'la önceden kültürel faaliyetlerimiz gelişmişti. Geçen yıl oranın önemli bir festivaline katılmıştık. İlk defa Suudi Arabistan bir yabancı ülkeyi partner ülke kabul etti. Çok yoğun ilgi gördük. Türkiye'de Suudi Arabistan kültür haftaları yaptık. Bu yıl aynı etkinlikleri tekrarlayacağız. İran'da İsfahan Fuarı'na katılacağız. Orada da benzer aktiviteler geliştireceğiz. Suriye'de de çok farklı aktivitelerle düşünüyoruz." diye konuştu.

İngiltere yükseliyor, Rusya düşüşte Genel Müdür Yardımcısı Yazar, 2009 turizm sezonuna ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Türkiye'nin 2008 itibariyle 26,3 milyon turist ağırladığını aktaran Yazar, "Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 13'lük bir artışı ifade ediyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir artış yok. Türkiye, dünya turizminde yüzde 10'un üzerinde büyüyen tek ülke oldu." ifadelerini kullandı. Yazar, bu yılda aynı şekilde yüzde 10'un üzerinde bir büyüme beklediklerini kaydetti.

Küresel krize rağmen Türkiye'ye ilginin arttığına işaret eden Yazar, "Fakat, krizin etkisiyle bazı pazarlarda düşüş yaşıyoruz. İngiltere, İsviçre, Avusturya'da çıkıştayız. Ortadoğu'da yüzde 50'ye varan artışlar söz konusu. Buna mukabil, Rusya ve Ukrayna'da düşüş fazla. Bir miktar da Hollanda'da düşüş var. Almanya'da başa baş durumdayız." bilgilerini verdi. Yazar, ana pazarlardaki düşüşü açık hava reklamlarıyla en az seviyeye indirmeyi planladıklarını dile getirdi.