kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Schiphol Havaalanı'nda meydana gelen kazalar

AA
Giriş Saati : 25.02.2009 15:34
Güncelleme : 25.02.2009 22:47
Yeni Haber
Hollandalı yetkililer, İstanbul-Amsterdam seferini yaparken başkent Amsterdam'daki Schiphol havaalanına inişe geçtiği sırada kaza yapan "Tekirdağ" isimli uçakta 9 kişinin öldüğünü açıkladı.

Yetkililer, kazada en az 50 kişinin de yaralandığını belirtti.

Amsterdam'ın 20 kilometre güneybatısında bulunan Schiphol havaalanında daha önce meydana gelen kazalar şöyle:

Ekim 1992: İsrail El Al kargo uçağı, 3 numaralı motorunun kopması üzerine Schipol havaalanına dönmeye çalıştığı sırada Bijlmermeer bölgesindeki bir binaya çarpması sonucu düştü. Kazada, aralarında mürettebattan 3 kişinin bulunduğu en az 43 kişi öldü.

Nisan 1994: Hollanda havayolları KLM'ye ait Citychopper uçağının Schipol havaalanı yakınlarında düşmesi sonucu 3 kişi öldü, 21 kişi de yaralandı.

Aralık 1997: Kanarya Adaları'ndan gelen Hollanda Transavia havayollarına ait Boeing-757 uçağı düştü. 205 yolcusu ve 8 kişilik mürettebatı bulunan uçakta birçok yolcu yaralandı.

ZAMANINDA KUŞ İSTİLASINDAN KURTARILMIŞ

Türk Hava Yolları'na ait uçağın iniş sırasında yere çakıldığı Amsterdam Schiphol Havalimanı'nın geçmişte kuş istilasından kurtarıldığı ortaya çıktı. Bölgedeki kuş sürelerinin, havaalanı etrafındaki tarlalarda bulunan fareler için bölgeye gelmesi ve uçakları rahatsız etmesi sonucu havalimanı yönetiminin geçmişte bazı önleyici tedbirler aldıkları belirtildi.

Havalimanı yönetimi tarafından, kuşların avlamak için geldiği farelerden kurtulmak için Schiphol Havalimanı'nda iniş ve kalkış pistlerinin civarının, farelerin kokusundan kaçtığı bilinen nergis çiçeği soğanı ile donatıldığı kaydedildi.

Hollandalı bilim adamları uzun yıllardır nergis çiçekleri üzerinde yaptıkları bir araştırma neticesinde olumlu sonuçlar almalarından dolayı pist kenarlarına bu çiçekleri ektiklerini aktarıldı. Fare avlayan büyük kuşların da böylece Schiphol Havalimanı bölgesinden uzaklaşmaları hedeflendi.

Böylece uçakların iniş ve kalkıştaki güvenliklerinin arttırılması hedefleyen havalimanı yetkilileri, kuşların havalimanı çevresinde uçmalarından dolayı uçakların kalkış ve inişlerine büyük zarar verdiklerini açıkladılar.

Yetkililer, kuşların özellikle iniş ve kalkışlarda uçak pervane ve camlarına çarpmaları sonucu geçmişte çeşitli kazalara sebebiyet verdiğini kaydettiler. Amsterdam Schiphol Havalimanı yönetimi, uzun süre de kuş bekçileri ve özel eğitilmiş köpekler yoluyla kuşlarla mücadele etmeye çalışmıştı.



* TÜRKİYE'DE 55 YILDA 24 KAZA OLDU

* İŞTE SCHIPHOL HAVAALANI'NDA DAHA ÖNCE MEYDANA GELEN KAZALAR

* DÜNYADA SON 50 YILIN EN BÜYÜK UÇAK KAZALARI