kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

MGK öncesinde devletin zirvesine Kürt raporu

ANKARA
25.02.2009
Emekli asker ve büyükelçilerin hazırladığı raporda, "Etnik siyasi partilere karşı toleranslı davranılmalı, Kürt kültürel kimlikler tanınmalı" gibi öneriler yer alıyor..
Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) yarınki toplantısı öncesinde Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (Bilgesam) Dış Politika ve Savunma Araştırmaları Grubu tarafından "Kürt Sorunu" başlıklı rapor hazırlanarak devletin zirvesindeki önemli isimlere gönderildi. Aralarında emekli büyükelçiler İlter Türkmen, Oktay İşcen, Güner Öztek, Fahir Alaçam ile emekli orgeneral Aytaç Yalman, emekli oramiral Salim Dervişoğlu, emekli orgeneral Oktar Ataman'ın da görüşlerinin yer aldığı raporda Kürt politasına ilişkin radikal öneriler sıralanıyor.

* Üniter devlet temelinde Kürt kültürel kimliğinin tanınması, bütün vatandaşları herhangi bir ayrım gözetilmeksizin farklılıklara saygı temelinde hepsini kucaklayacak, birlikte ve beraber yaşam kültürüne ağırlık veren demokratik ve özgürlükçü bir ortamın hayata geçirilmesi gerekecektir.

* Etnik siyasi partilere karşı daha toleranslı davranılmasının, bizatihi terörün süregitmesine önemli bir engel oluşturacağının göz önünde bulundurulması uygundur.

* Kürtçe yayın sadece Türkiye'de değil bütün bölgede rahatça izlenebilir hale getirilmesi, ayrıca özel kanallara da bu hakkın verilmesinin, Kürtçe'nin seçmeli ders olarak öğretilmesinin, bazı üniversitelerde Kürdoloji enstitüleri ve Kürt dili ve edebiyatı bölümleri kurulması faydalı olabilecektir.

* Türkiye Kürt sorununu "Türkiye içerisinde" çözmeyi başarmalıdır.

* Kuzey Irak yatırımları Güneydoğu'yu atlayarak değil, eklemleyerek yapılmalı; giriş- çıkışlar kolaylaştırılmalıdır.

* Terörle mücadelede güvenlik bürokrasisi yeniden yapılandırılmalıdır.