kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Su'dan kriz Avrupa Birliği'ni düğümledi

Duygu LELOĞLU BRÜKSEL
25.02.2009
Aday Hırvatistan'la kara suları anlaşmazlığı çıkan AB üyesi Slovenya, 11 müzakere başlığını bloke etti. İlk kez bir AB üyesi ülke, ulusal çıkarları gerekçesiyle müzakere durdurdu..
Avrupa Birliği (AB), genişleme sürecinin geleceğini tehlikeye sokan ve emsal teşkil edebilecek siyasi bir krize sahne oluyor. Hayır, bu kez kriz Türkiye odağında yaşanmıyor! AB tarihinde ilk defa olarak bir üye ülke, kendi ulusal çıkarlarını gerekçe göstererek bir aday ülkenin müzakerelerini bloke etti. Hem de diğer AB ülkelerini karşısına alma pahasına... Slovenya ve Hırvatistan arasında yaşanan "uluslararası sulara erişim" krizi, Türkiye ile aynı zamanda tam üyelik müzakerelerine başlayan ve iki yıl içinde birliğe girmesi beklenen Hırvatistan'ın üyeliğini tehlikeye soktu.

ADALET DİVANI SEÇENEĞİ
Kriz, Slovenya ve Hırvatistan'ın Yugoslavya'dan ayrılması sonrası patlak veren itilaflı ortak deniz ve kara sınırları etrafında çıktı. Hırvatistan'ın müzakereleri sırasında Komisyon'a sunduğu haritaları Slovenya "Kabul edilemez" olarak değerlendirdi. Sınırlarda uzlaşamayınca üye Slovenya, aday Hırvatistan'ın 33 müzakere başlığından 11'ini veto etti. Hırvat yönetimi, sorunu Uluslararası Adalet Divanı'na götürmek istediğini açıkladı. Ancak Slovenya, "yasal dayanağı zayıf olduğu için" konuyu müzakere parçası yaptırdı ve Hırvatistan'ın yolunu şimdilik tıkadı. Avrupa Komisyonu ise çözüm bulmak üzere son olarak Finlandiya'nın eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari'nin arabuluculuğuna sığındı. Sorunun odağında, Kuzey Adriyatik'te Slovenya'nın Piran, Hırvatistan'ın ise Savudrijna körfezlerinin hangi noktasının uluslararası sulara açıldığı yatıyor. İtalya ve Hırvatistan'ın kara suları, Slovenya'nın uluslararası denizlere erişimini sınırlıyor.