kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Ucuz telefon ilgi görüyor Birçok teknoloji mağazasının müşteri çekmek için yaptığı ucuz telefon satışı kampanyalarında gece yarısı itibariyle kuyruğa giren tüketiciler, sektör temsilcilerinin de ısrarıyla Maliye Bakanlığı’nın vergi konusunda geri adım atmasına neden oldu

Sektör ayaklandı, cepte vergi artışı rafa kalktı

OLCAY AYDİLEK
16.02.2009
200 TL'nin altındaki 'ucuz' cep telefonlarına 40 TL tutarında vergi koyma girişimi, sektörü ayağa kaldırdı. Sektöre kulak veren Maliye Bakanlığı ise düzenlemeyi geri çekecek..
Hükümetin Meclis'e gönderdiği Torba Yasa'da, 200 liranın altındaki ucuz cep telefonlarına 40 TL tutarında sabit vergi koyma girişimi, krizle boğuşan sektörü ayağa kaldırdı. Maliye Bakanlığı, uygulamanın krizle birlikte daha ucuz ürünlere yönelen tüketicileri, büyük zora sokacağı uyarısında bulunan sektöre olumlu cevap verdi. Başta Maliye Bakanlığı olmak üzere Ulaştırma Bakanlığı ve Bilgi Teknolojilere ve İletişim Kurumu (BTK) ile görüşmeler yapan Mobil İletişim Sistemi ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİ- SAD) temsilcileri, son aylarda cep telefonu satışlarının ciddi biçimde düştüğünü anımsatarak, vergi artışının sektördeki sıkıntıyı katlayacağı görüşünü dile getirdi. Sektör temsilcilerinin girişimleri sonuç getirdi. Maliye Bakanlığı, düzenlemenin geri çekileceği mesajını verdi.

YÜZDE 20 ÖTV DEVAM EDECEK
Meclis'te bulunan tasarı, cep telefonlarının ithalatında alınan vergide artış öngörüyor. Tasarıya göre, 31 Aralık 2013 tarihine kadar cep telefonlarının ithalatından alınacak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) en az 40 TL. Bakanlar Kurulu, bu tutarı 5 katına kadar artırmaya ya da sıfıra indirmeye yetkili olacak. MOBİSAD yetkilileri, Maliye Bakanlığı'nın vergi artışından vazgeçtiğini belirterek, "Bu artış, sektörde gerçekten olumsuz etki yaratırdı" değerlendirmesini yaptı. Cep telefonlarından yüzde 20 ÖTV ve yüzde 18 KDV alımına devam edilecek. Vergide, 'ucuz' ya da 'pahalı' ayrımı yapılmayacak.