kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Haber turu

16.02.2009
'Korumacılık durgunluğu kalıcı yapar'
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, küresel krizin bir başka sonucunun da dünya ticaretindeki korumacı politikaları tetiklemesi olduğunu belirtti. Dünya ticaretinin ekonomik krizden giderek daha fazla olumsuz etkilenmeye başladığına işaret eden Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen "Korumacı politikalar ve bu politikaların ortaya çıkaracağı yıkıcı rekabetin, tüm dünyada yaşanmakta olan ekonomik durgunluğu kalıcı hale getireceği ve özellikle gelişmekte olan ülkelere zarar vereceği şüphesizdir'' diye konuştu.

Müteahhide teminat desteği

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Halk Bankası'ndan, müteahhitlerin yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde teminat mektubu konusunda yaşadıkları sorunun giderilmesine dönük destek sözü aldı. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, konuyla ilgili Türkiye Halk Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Cebeci ve Genel Müdür Hüseyin Aydın ile görüşme yaptıklarını söyledi. Eren, Halkbank yönetiminin yurtdışı müteahhitlik projeleri için teminat mektubu vermeye başladığını ilettiğini kaydetti.

Tüketim azaldı bütçe zora girdi
Bütçenin başlıca finans kaynağı olan dolaylı vergi geliri ocak ayında, tüketimdeki sert fren paralelinde hızlı düşüş gösterdi. Özellikle motorlu taşıtlardan alınan ÖTV yüzde 37.9, dayanıklı tüketim mallarının ÖTV'si yüzde 34, akaryakıt ve doğal gazdan sağlanan ÖTV yüzde 11.4 geriledi. Dahilde alınan KDV yüzde 5.5 düşerken, ithalden alınan KDV'deki düşüş yüzde 30.2'ye ulaştı. Toplam dolaylı vergi geliri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.8 azalarak 8.5 milyar liraya geriledi. ANKA