kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"TRT 6 olumlu bir adım"

Giriş Saati : 12.02.2009 14:09
Güncelleme : 12.02.2009 22:51
Yeni Haber
Irak'ta resmi temaslarda bulunan İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, Türkiye'de Kürtçe yayın yapan TRT 6'nın kurulmasının çok olumlu doğru bir adım olduğunu söyledi. ..
ABD'nin 2003 yılında Irak'ı işgalinden bu yana ilk kez yüksek düzeyde İranlı bir yetkili Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi'ni ziyaret etti.

İran ve Irak'ın ekonomi komisyonunun ilk toplantısına katılmak üzere önceki gün Bağdat'a gelen İran Dışişleri Bakanı Mutteki, bugün beraberindeki heyetle Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile bir araya geldi.

İran Dışişleri Bakanı Mutteki, Selahattin kasabasında Mesut Barzani ile görüştü. Görüşme sonrası açıklama yapan ikili, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Mutteki ve Barzani, görüşmelerinde bölge konuları ile ekonomik ilişkileri ele aldıklarını vurguladı.

Bir gazetecinin Türkiye'de açılan Kürtçe yayın yapan TRT 6'yı nasıl bulduğunu sorması üzerine Mutteki, kanalın açılmasını "çok olumlu ve doğru bir adım olarak gördüklerini" söyledi. Her halkın, kendi dilinde konuşma hakkı olduğunu ifade eden Mutteki, "Türkiye'de TRT 6'nın açılması çok doğal ve olumlu bir adım. Kürtçe TV İran'da da var. Türkiye'de biliyorsunuz Kürt bakanlar, Kürt milletvekilleri de var. Bu iyi bir adım." dedi.

Mesud Barzani de açıklamasında İran Devrimi'nin yıldönümünde İran Dışişleri Bakanını ağırlamanın kendilerini çok memnun ettiğini ve bu ziyaretin tarihi önem taşıdığını söyledi. Barzani, Muttaki ile görüşmelerinde terör örgütü PJAK konusunu da ele aldıklarını kaydetti. Tüm sorunları konuşarak çözebileceklerini dile getiren Barzani, bu soruna da şiddet dışında bir çözüm bulabileceklerini belirtti.

"IRAK'TA FEDERALİZM BİR HAKİKAT OLDU"

Mesud Barzani, Irak'ta 31 Ocak'ta yapılan mahalli seçimlere de değinerek, "Bu seçim, Irak'ın federal siteme geçmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koydu.

Sünniler Sünni bölgesinde, Şiiler ise Şii bölgesinde etkin olduklarını gösterdi. Irak'ta federalizmin bir hakikat oldu." dedi.

Barzani, ABD kuvvetlerinin Erbil'deki İran konsolosluğuna yaptığı baskınla gözaltına aldığı 5 İranlı'nın serbest bırakılması için girişimlerinin de devam ettiğini kaydetti. Mutteki de Süleymaniye kentine bir konsolosluk açacaklarını açıkladı.

Mutteki, bugün Kürt Bölgesel Başbakanı Neçirvan Barzani'yle de bir görüşme gerçekleştirecek.

Mutteki, dün Irak'ın başkenti Bağdat'ta Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile bir araya gelmişti.

CİHAN