kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

''İran uranyum sıkıntısı eşiğinde''

Giriş Saati : 12.02.2009 10:54
Güncelleme : 12.02.2009 22:51
Yeni Haber
Merkezi ABD'de bulunan Uluslararası Güvenlik ve Bilim Enstitüsü (ISIS) İran'ın yakında ''yellow cake'' (sarı pasta) denilen konsantre uranyum sıkıntısı çekebileceğini ileri sürdü, ancak iddia İran tarafından yalanlandı.

ISIS raporunda, İran'ın mevcut uranyum sıkıntısının İran hükümetinin sivil nükleer enerjiye sahip olma hevesleriyle temelden çeliştiği belirtildi ve ''İran'ın hedefi teorik olarak nükleer silaha sahip olma imkanıysa, o zaman günün birinde maden endüstrisinin kapasitelerine yatırım yapmak ihtiyacı duyacak. Ama eğer ülkenin güneyinde inşa halinde olan Buşehr türünde bir nükleer santralin tek bir reaktörünün ihtiyaçlarını karşılamak istiyorsa, o halde maden kapasitelerini geliştirmek konusunda çok daha fazlasını yapması ya da yeterince yellow cake ithal etmek için uluslararası toplumla sorunlarını çözmesi gerek'' görüşüne yer verildi.

Raporu kaleme alan David Albright, Jacqueline Shire ve Paul Brannan, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun Kasım 2008'de hazırladığı bir raporu temel alıyor.

İRAN YALANLADI

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hasan Gaşgavi, İran'ın ham uranyum stoklarının bittiği haberlerinin "tamamen, herhangi bir bilimsel temeli olmayan medya spekülasyonları olduğunu" ileri sürdü.

İran Atom Enerjisi Kurumu yetkililerinden biri de İran'ın kendi uranyum madenleri bulunduğunu, bu madenlerdeki rezervlerin yeterli olduğunu ve herhangi bir kıtlık olmadığını söyledi.

İran'ın ana uranyum kaynağını ülkenin merkezindeki Saghand madeni oluşturuyor. Tesislerin yıllık 132 bin tonluk maden çıkarma kapasitesi bulunuyor.

Tahran'ın 480 km güneyindeki madende sınırlı rezerve sahip açık bin maden ile daha derin bir kapalı maden yatağı bulunuyor. Madenin toplam kapasitesinin 1,73 milyon ton olduğu tahmin ediliyor.

İran'ın ayrıca Şah döneminde Güney Afrika'dan aldığı büyük bir yellow cake stoku bulunuyor.