kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sudan lideri için yakalama emri

CİHAN
Giriş Saati : 12.02.2009 10:06
Güncelleme : 12.02.2009 22:51
Yeni Haber
Uluslararası Ceza Mahkemesi'ndeki (UCM) yargıçların, Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir'i suçlamaya ve hakkında yakalama emri çıkarmaya karar verdiği ileri sürüldü.

Reuters'e konuşan bir BM yetkilisi, "UCM, Beşir'in yakalanmasına karar verdi." dedi. BM'li yetkililer, kararın ay sonuna doğru çıkması beklediklerini kaydetti. Mahkame sözcüsü, iddia hakkında yorum yapmazken kararı yargıçların belirleyeceğini söyledi.

UCM Savcısı Luis Moreno Ocampo geçtiğimiz Temmuz ayında Beşir'i Darfur'da soykırım işlemekle suçlamıştı. Beşir bu iddiayı reddediyor. Ocampo'nun bu adımı, bazı ülkelerin tepkisini çekmişti. Afrika Birliği, BM Güvenlik Konseyi'nden suçlamaların ertelenmesini istemişti. Afrika ile Arap Birliği, Beşir'in tutuklanması için karar çıkması halinde sorunlu bölge Darfur'daki barış sürecinin sekteye uğrayacağını savunuyor. Savcının iddialarını değerlendiren mahkeme yargıçları, geçtiğimiz Ekim ayında Ocampo'dan daha fazla delil istemişti.

Sudan'ın BM Büyükelçisi Abdülmuhammed Abdalhaleem, Reuters'e yaptığı açıklamada, "Kararın bizim için hiçbir manası yok. Tüketilen mürekkebe değmez. Siyasi yaşamımızı kirletmeye çalışan ve kalkınma ve barış çabalarımızı sabote eden bu adi karardan dolayı sarsılmayacağız." diye konuştu.

ICC SUDAN DEVLET BAŞKANI İÇİN TUTUKLAMA EMRİ ÇIKARTTIĞINI YALANLADI

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), Sudan Devlet Başkanı Ömer Hasan el-Beşir için tutuklama emri çıkarttığı haberlerini yalanladı.

New York Times gazetesi, internet sitesinde yayınladığı haberde, ICC'nin Sudan Devlet Başkanı için tutuklama emri çıkardığını iddia etmişti.

Haberde, ICC'nin ilk kez, görevde olan bir Devlet Başkanı için tutuklama emri çıkarttığı belirtilmişti. ICC Başsavcısı Luis Morena-Ocampo, Beşir'in Sudan'ın Darfur bölgesinde soykırım, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemek iddialarından dolayı tutuklanması çağrısında bulunmuştu.