kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Azeri generale suikast

12.02.2009
Hava Kuvvetleri Komutanı Rızayev, evinin önünde susturuculu silahla öldürüldü. Suikastın sebebi araştırılırken uzmanlar son yıllarda artan askeri alımları işaret etti..
Azerbaycan güne üst düzey bir generale yapılan suikastla uyandı. Ülkenin 1992'den beri görev yapan Hava Kuvvetleri Komutanı Rail Rızayev evinin önünde öldürüldü. Saldırı general aracın içindeyken, 150 metre ileride bekleyen ve kimliği belirlenemeyen kişi ya da kişilerce gerçekleştirildi.

İKİ OLASILIK GÜNDEMDE
Susturuculu silahla başından vurulan general kaldırıldığı askeri hastanede hayatını kaybetti. Saldırı esnasında çöp dökmek için araçtan uzaklaşan Rızayev'in şoförü kurşun sesi duymadığını söyledi. Genelkurmay Başkanı Necmeddin Sadıkov, saldırının amacını bilmediklerini ancak generalin aracının izlendiğinin anlaşıldığını söyledi. Öte yandan uzmanlar cinayetin sebebi ile ilgili iki ihtimale dikkat çekti. Askeri uzman Üzeyir Jafarov, generalin son zamanlarda yapılan askeri alımlarda oynadığı rolü işaret ederken, Azerbaycan'ın askeri bütçesinin büyük bir kısmının Hava Kuvvetleri'ne ayrıldığını hatırlattı. Askeri ihalelerin yanısıra Azeri ordusundaki güç mücadelesine de dikkat çeken Jafarov, "İç hesaplaşma olabilir" dedi. Rızayev, Azerbaycan'daki Gabala radar istasyonu ile ilgili Rusya ve ABD arasında yürütülen müzakerelere de katıldı. Üssü Azerbaycan'dan kiralayan Rusya ABD'ye, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne kurmaya çalıştığı füze kalkanı projesinden vaz geçmesi halinde Gabala radar üssünü paylaşmayı önermişti. Ancak ABD bu teklife sıcak bakmamıştı. Saldırıyı kınayan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise Rızayev'in ölümünün ardından hukuk ve savunma birlikleri başkanlarıyla toplanarak suçluların hızla adalet önüne çıkarılmasını istedi.