kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz

"Biz Avrupa'nın çöplük yatırımlarını istemiyoruz"

ŞELALE KADAK
ŞELALE KADAK
12.02.2009
Yatırım Destek Ajansı Başkanı Korkmaz, "Tüfeğe omuz değiştirdik" diyor ve ekliyor: Uzun vadede reel yatırım yapan, spekülasyon yapmayan fonlarla görüşmelerimiz sürüyor..
Tüm dünyada doğrudan yabancı yatırım açısından 2009 ile ilgili yapılan öngörüler iç karartıcı. Gelişmekte olan ülkelere gelen doğrudan yabancı yatırım 2008'de zaten yüzde 50 gibi düşmüştü. Dünyada 2009 öngörüsünün doğrudan yabancı yatırım açısından yüzde 30 ile yüzde 50 arasında bir düşme eğilimi göstereceğini bu kez Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz'dan duyduk. Doğrudan Başbakan Erdoğan'a rapor eden, biriminde bürokrasinin azizliğine uğrayacak hiçbir oluşuma izin vermeyen Alpaslan Korkmaz ile bir yılın değerlendirmesini yapmak üzere buluştuk. Türkiye 2008'de yaklaşık 15 milyar dolarlık yabancı yatırım çekmek istemişti ancak gerçekleşen bu rakamı da aşmış ve 17 milyar dolara ulaşmıştı. Her ne kadar 2009 için Hazine yabancı yatırımda düşüş öngörse de Korkmaz, ümidini koruyor: "Yaklaşık 2 yıldır proje stoğundan oluşan bir boru hattı oluşturduk. Bazı yatırımlar ertelendi ama ben ümitliyim."

'TÜFEĞE OMUZ DEĞİŞTİRDİK'
Korkmaz'dan yatırım ajansının 2009 yılında izleyeceği stratejiyi de öğreniyoruz: "Yeni bir tanıtım kampanyası için düğmeye bastık. Biz Avrupa'nın çöplük yatırımlarını istemiyoruz. İleri teknoloji üreten şirketlere odaklandık. Hedefimiz nakit zengini sıkıntı yaşayan şirketler. Tüfeğe omuz değiştirdik. Fonları da gözden geçirdik. Uzun vadede reel yatırım yapan, spekülasyon yapmayan fonlarla görüşüyoruz." diyerek rotayı da net olarak açıklıyor. Korkmaz ve ekibi hem Ortadoğu'yı hem de Avrupa'yla ilgili şu tespitleri aktarıyor: "Körfez ülkelerinde para var ama bu parayı kendine yatırmaktan kaçınıyor. Hedge fon ve gayrimenkul yatırımlarından kaçış var. Spekülatif ülkelere gitmek istemiyorlar. Biz de tüm dünyaya Türkiye'yi pazarlarken sıkıntıda olan şirketleri ucuza kapın demiyoruz."