kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sigarayı bırakmak ücretle daha kolay

Giriş Saati : 12.02.2009 12:58
Güncelleme : 12.02.2009 22:51
Yeni Haber
Araştırmalar, belli bir para ödülü verilmesinin sigarayı bırakmayı kolaylaştırdığını ortaya koydu...
ABD'de General Electric (GE) şirketinde yüzlerce işçi üzerinde yapılan araştırmada 750 dolar para ödülü karşılığında işçilerin yüzde 15'inin bir senedir sigarayı bıraktığı belirlendi. Fazla büyük görünmese de bu oran, para ödülü verilmeyen gruplara göre 3 kat fazla.

GE, araştırmanın sonuçlarından memnun kalarak seneye bu uygulamayı ülke çapında yaygınlaştırmayı planlıyor. İşçilerinin sigaradan kaynaklanan sağlık harcamaları her sene şirkete 50 milyon dolar ek masrafa yol oluyor. Araştırmayı yapan ekibin lideri Dr. Kevin Volpp, bu uygulamanın işçilere doğrudan ve olumlu etki sağladığını söyledi. Volpp, bu uygulamanın işçilerin sigarayı bırakmaları için şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı uygulama olduğunu ifade etti. Şirket çalışanlarından araştırmaya katılarak sigarayı bırakan eski 35 senelik tiryaki Dan Anzalone, 750 doların "iyi bir teşvik" olduğunu söyledi. Araştırma kapsamında 878 katılımcıdan yarısına sigarayı bırakmaları için para ödülü kondu, diğerleri ise sadece sigara bırakma programlarına sokuldu ve sigarayı bırakmaya teşvik edildi.

2005'te başlayan araştırmada para ödülü zamanla 750 dolara kadar arttırıldı. Para ödülü alanlarda 9-12 ay sonra sigarayı bırakmış olanların oranı yüzde 15 olarak gerçekleşti. Para ödülü verilmeyenlerde bu oran ise dsadece ytüğzde 5 olarak gerçekleşti.

İHA