kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Netanyahu hükümet kurmada avantajlı

Giriş Saati : 12.02.2009 16:56
Güncelleme : 12.02.2009 22:51
Yeni Haber
İsrail'de genel seçim sonrasında hükümet kurmak için partiler arasında temaslar kurulurken Likud Partisi'nin "şahin" lideri Benyamin Netanyahu, seçimi birinci bitiren merkez Kadima Partisi'nin lideri Tzipi Livni'ye göre bu konuda avantajlı.

Kudüs'teki İbrani Üniversitesi'nde siyaset bilimci olan Avraham Diskin, Livni'nin hükümet kurma ihtimalinin "sıfır" olduğunu söyledi. Kadima, 120 sandalyeli mecliste 28 milletvekili, Likud ise 27 milletvekili çıkardı.

Hükümet kurmak için 61 milletvekiline ulaşılması gerekiyor. Seçimde sağ partilerin oyu arttı. Daha önce başbakanlık yapan Netanyahu, sağ partilerden 65 milletvekilinin desteğini elde edebilir. Analistler, hükümet kurma ihtimali daha fazla olmakla birlikte Netanyahu'yu zorlu görüşmeler ve "siyasi cambazlıkların" beklediğini ifade ediyorlar. Netanyahu'nun, Kadima'nın da içinde olduğu milli birlik hükümeti de kurabileceği ifade ediliyor. Maariv gazetesi, 1996'da kurduğu dar çoğunluğa dayalı hükümeti kısa sürede çöken Netanyahu'nun, bu yüzden daha uzun süreli olması gayesiyle geniş katılımlı bir hükümet kurmak istediğini yazdı.

Netanyahu'nun, tamamen sağ partilerden bir hükümet kurması halinde de ilerde ABD Devlet Başkanı Barack Obama'yla ters düşebileceği ifade ediliyor. Likud lideri bu yüzden Kadima'yı da hükümette görmek istiyor.

Livni ise seçimi kazandığını, bu yüzden milli birlik hükümeti kurulması halinde bunun kendi liderliğinde olması gerektiğini savunuyor.

Milli birlik hükümetinde başbakanlığın rotasyonla paylaşılması da senaryolar arasında. İsrail'de bu uygulama 1984'de denenmişti. Netanyahu ise bu fikri reddetti.