kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Erol Sabancı'nın opsiyon yolculuğu

ABD'de banka satın alma kuralı bellidir. Gelenek asla bozulmaz! Dünyanın neresinde banka satın alırsanız alın yüzde 50 ile ortak olmak zorundasınız. Citibank, Akbank'ın yüzde 20 hissesini satın aldığında da gelenek bozulmadı. Citibank, yüzde 20 hisseyi aldı, yüzde 30 hisseyi almak için ise opsiyon anlaşması yaptı.
Hisse alımı için opsiyon süresi ise 31 Aralık 2009'da doluyor. Galiba, küresel banka krizinin ortasında çıkış yolu buydu. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Denge bozuldu.
Kolay mı?
ABD'de bankalar sallandı, Citibank zor duruma düştü. Dolayısıyla yol farklılaştı. Halka açık bir banka olan Akbank ise Citibank'ın bu yolculuğundan etkilendi. İMKB'de Akbank'ın hisse fiyatı 3.5 liraya kadar geriledi...
Citibank ise tartışmaların göbeğinde kaldı. Bankaya önce sermaye desteği geldi. Toplam 306 milyar doları aşan kurtarma paketiyle yola devam etti. Paket nefes aldırdı. İMKB'de Akbank'ın piyasa değeri de bir anda 9-10 milyar dolara çıktı.
Hoş, Deutsche Bank'ın piyasa değeri 16 milyar dolar .
Dikkatinizi çekeriz, bu çıkış az buz iş değil!!!
İşte ne olduysa tam bu noktada oldu.
Akbank'ın küçük ortakları sayılan "Sabancı" ailesi durdu durdu, turnayı gözünden vurdu. 1992'den bu yana kote etmedikleri hisselerini Takasbank'ta kote ettirdiler.
Bayram değil seyran değil!!!
Akbank'ın ortağı Şevket Sabancı ve ailesi, ellerindeki Akbank hissesini 17 yıl kote etmek için bekledi ve böyle bir konjonktürde bugünü tercih etti. Öyle ya; Şevket Sabancı bu kriz ortamında bu kote işlemini niye tercih etti?
İddia ediyoruz.
Bize göre; Akbank'ın beyni sayılan Erol Sabancı, fiyatların düştüğü ve Citibank'ın zor durumda olduğu bir dönemde bu hisseleri tekrar ucuza almanın peşindeydi. Ama Citibank'ın kurtarılma planı belli olunca "strateji" değişti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın