kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kart aidatları yasal hale mi geliyor?

AA
Giriş Saati : 05.02.2009 11:59
Güncelleme : 05.02.2009 17:18
Yeni Haber
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, yeni düzenlemenin yasa dışı olan kredi kartı aidatlarını yasal hale getireceğini ileri sürdü.

Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın, yapılacak yeni düzenleme ile kredi kartı aidatlarının üç yılda bir kez alınabileceğini söylediğini anımsattı.

Bunun ''tüketiciye müjde olarak nitelendirilmesini'' anlayamadıklarını ifade eden Kaya, birlik olarak yasa tasarısının hazırlanması aşamasında kredi kartı aidatı alınmasının yasaklanması yolunda görüş bildirdiklerini bildirdi.
Bankaların kartlı alışverişlerden elde ettiği gelirin yanında ayrıca aidat talebinin yersiz olduğunu iddia eden Kaya, şunları kaydetti:

''Mevcut 4077 Sayılı Kanun'un 6. Maddesi'nde geçen, 'Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır.

Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir. Bir satıcı veya sağlayıcı, bir standart şartın münferiden tartışıldığını ileri sürüyorsa, bunu ispat yükü ona aittir' hükmü ile tüketicinin aidata ilişkin maddesine yazılı onayı alınmaksızın kredi kartı talep edilemeyeceğini belirtmiştir.''

Tüketicilerin kredi kartı aidatına karşı yıllardır hukuki mücadele verdiğini dile getiren Kaya, şöyle devam etti:

''Tüketicinin hukuk mücadelesine bir darbe vurulmuştur. Tüketiciler, bankalara hak arama mücadelesi yaparken bu dönemle birlikte kamu otoritesine karşı da mücadelesini sürdürmek durumundadır. Yeni düzenleme yasa dışı olan kredi kartı aidatlarını yasal hale getirmektedir. Asıl önemlisi, bir banka, yılda 40 TL aidat alırken düzenleme ile müşterisini çağırıp 3 yıllık ücret olan 120 TL'yi talep edecek. Artık bankaların eli güçleniyor. 3 yılda bir kez alınacak olması tüketicinin aleyhine karardır. Bankalar 120 TL'yi peşin alıp 3 yıl boyunca işletecektir.''

Kredi kartı sözleşmesi imzalanırken 5 yıllık süre üzerine maddelerin bulunduğunu vurgulayan Kaya, bundan sonra bankaların kullanım süresini 3 yıl ve altına çekeceğini ileri sürdü.

Ekonominin kayıt altına alınması için önemli bir parametre olan kart kullanımının bundan sonra yavaşlayacağını ve tüketimin tekrar kayıt dışına itilmiş olacağını ifade eden Kaya, alışverişlerin nakde dönmesiyle vergideki kayıp oranının artacağını savundu.