kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kriz önlem paketi Meclis'e geliyor

AA
Giriş Saati : 05.02.2009 14:55
Güncelleme : 05.02.2009 20:22
Yeni Haber
Kısa çalışma ödeneği, hurda araçların tasfiyesi, internet üzerindeki verginin indirilmesi, teşvikin uzatılması, genç ve kadın istihdamına ilişkin 34 maddelik düzenleme, bugün TBMM'ye sevk edilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, tasarı taslağıyla ilgili Mecliste grubu bulunan siyasi partileri ziyaretinin ardından, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Düzenleme hakkında bilgi veren Çelik, yabancı sermayenin girişinin hızlandırılması, 49 ildeki teşvikin 1 yıl daha uzatılması, tarım ürünleriyle ilgili lisanslı depoculuğun özendirilmesi, internetten alınan yüzde 15'lik verginin yüzde 5'e indirilmesi, hurda araçlarla ilgili motorlu taşıt vergisinin silinmesi ve bazı işlemlerden alınan harçlarda Bakanlar Kuruluna yetki verilmesinin öngörüldüğünü belirtti.

Çelik, çalışma hayatına yönelik getiren yenilikleri ise şöyle sıraladı:
''Kısa çalışma ödeneğinin süre ve miktarının artırılmasını getiriyoruz. Üniversitede hem öğrenci hem kısmi zamanlı çalışan öğrencileri ilgilendiren, sosyal güvenlik reformu nedeniyle mağduriyet oluşturan düzenlemeyi tekrar getiriyoruz. Genç ve kadın istihdamında sürenin uzatılması için Bakanlar Kuruluna yetki veriyoruz. Gerektiğinde Bakanlar Kurulu 1 yıl daha uzatarak, genç ve kadın istihdamının teşvikinin 5 yıl süreyle devamı konusunda yeni bir açılım getirme imkanımız oluyor. Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına verilen çeşitli bildirgeleri, tekleştirmeye dönük bir düzenleme de getiriyoruz.''

Bakan Çelik, ''Tasarıya kriz önlem paketi diyebilir miyiz?'' diye soran gazeteciye, ''Krizle ilgili düzenleme yaptık. Piyasadaki darlığı, sıkıntıyı birkaç yönüyle çözmeye dönük düzenlemelerden biri. Geçmişte de benzer düzenlemeler yaptık. Sürecin etkilerini bertaraf etmeye dönük önemli düzenlemelerden biri'' dedi.

Taslağı gruplarla görüşmeden Meclise sevk etmeyi uygun bulmadığını vurgulayan Çelik, tasarının bugün Meclise sevk edileceğini bildirdi.

''SEÇİME DÖNÜKSE HEP BİRLİKTE KINAYALIM''

Tunceli'de yapılan beyaz eşya yardımının anımsatılması üzerine Çelik, valiliğin Türkiye Cumhuriyeti valiliği, vatandaşların da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olduğunu söyledi.

Çelik, muhtaç olan herkese devlet tarafından yardım yapıldığını belirterek, ''Bunu siyasalaştırmayı doğru bulmuyorum. Bu şekilde yaklaşım varsa, iktidarıyla muhalefetiyle birlikte kınarız. Seçim dönemine has yapılıyorsa hep birlikte kınayalım'' ifadesini kullandı.

Bir gazetecinin, ''Bugüne kadar böyle bir yardım yoktu'' sözlerini Çelik, ''Şimdi görülmüştür, sürekli yapılıyor. Sosyal devlet olmanın gereği bu dönemde yoğun şekilde yerine getiriliyor'' diye yanıtladı.