kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türk devleti Kürtçe kanal açmasa da olurdu!

Giriş Saati : 01.02.2009 12:46
Güncelleme : 01.02.2009 21:04
Yeni Haber
- Kaçıp gittiğiniz ülkeye, üstelik devlet kanalı TRT'nin açılışına katılmak üzere davet edildiniz 33 yıl sonra. Bu ironik durum size ne hissettirdi?
- Şimdi her şeyden önce Kürt toplumunun çok mükemmel değerleri var; tarihsel, toplumsal, kültürel güzellikleri var. Bu toplum da artık globalizmle birlikte bilinçlendi, bilgisi gelişti, kendi başına televizyon kurabilecek hale geldi. Bir sürü Kürt televizyonu var şu anda. Türk devleti yapmasa da olurdu! Çünkü Kürtler sadece Türkiye'de değiller; 12-13 milyon kadar Kürt İran'da, 5-6 milyon Kürt Irak'ta, 3-4 milyon Kürt Suriye'de. Sadece Almanya'da bir milyondan fazla Kürt var. Bugün dünyada 50 milyondan fazla Kürt var; küçük bir millet değil. Öyle devletlerin hesapladığı gibi yok olacak bir millet değil. Haa, şimdi ne oldu? Türkiye 85 yıl boyunca bunları hesaplamadı, inkar etti, yasakladı. Türkiye Türklerindir, 'tek dil, tek ülke, tek halk' dedi! Yahu seninle birlikte savaştım, Türklüğün korunması için elimden geleni yaptım. Madem kardeşiz, sen niye kardeşini yok etmek istedin durdun?

- Bu anlattığınız fotoğraftan yola çıkarak soruyorum; TRT'nin Kürtçe kanal açması, geri adım attığını göstermiyor mu?
- Ben atılan her adıma değer veririm, emeğe saygı gösteririm. Eğer devlet bile bir kanal açmışsa ve gerçekten Kürt kültürüne, sanatına, diline değer veriyorsa kötü konuşmam asla. Türkiye'de en az 30 milyon Kürt var...

- Peki bunun samimi olduğuna inanıyor musunuz?
- İşte asıl nokta bu; eğer devlet samimiyse, önce Anayasa'da bazı şeyleri değiştirir!

- Neleri?
- Mesela TRT 6'da Kürtçe konuşuluyor ama başka yerde konuşulduğunda cezalandırılıyorsun! Hala çocuklarına Kürtçe isim verenler cezalandırılıyor. Böyle bir kanalın birden bire ortaya çıkması, çok kişiyi şaşırttı. Tamam ilk olarak benimle ilişki kuruldu, kanalın yöneticileri geldi uzun uzun konuştuk ama samimi gelmedi bana. Çünkü yıllardır kanun nezdinde konuşulan bir meseleydi Kürt dili; önce kanunlar sınır çiziyordu, o sınır dışına çıkan her şey de soruşturuluyordu. Yani kanunların önce izin vermesi gerekiyor.

- TRT Şeş'in açılışında Yasaklı türkünüz Mıhemedo seslendirildi Rojin tarafından. Ne hissetiniz devlet kanalı TRT'de bu olunca?
- Benim türkülerim bir sürü sanatçı tarafından söyleniyor ama tabii TRT kanalının benim şarkımla açılması çok derin bir duygu yarattı bende.

- Bir şeyler değişebilir duygusu mu?
- Elbette. En azından Türkler tarafından da bana karşı bir sevgi beslendiğini gördüm, beni düşündüklerinin farkına vardım, biraz da acıdıklarının farkına vardım o kadar yıl dışarıda kalmamdan dolayı. Bunun sebeplerinin ne olduğunu konusunda düşündüler en azından, bu önemli.

- Peki bu kanal en azından ortamı yumuşatır, Kürt diline olan duyarsızlığı, ilgisizliği bir parça azaltır hissiyatı yok mu içinizde?
- Ben beklenti içinde değilim, yani 'ah keşke olsa' demiyorum. Böyle bir şey olması iyidir, en azından Türkler, Kürt diliyle ne kadar güzel türkülerin söylendiğini, çoğu Türkçe türkünün Kürtçe'den alındığını görecek, 'ne güzel bir dil' diyecek belki.

- "Ülkeme dönüşüm TRT için olmayacak" dediniz...
- Beni bir tek TRT çağırmadı ki! AKP kaç kez seçim propagandası için çağırdı, çeşitli sol kesimler çağırdı, ki bugün Ergenekon soruşturmasında adı geçenlerdi! Çok zengin Türk-Kürt mafyası da çağırdı, bir sürü şehrin belediye festivalleri de. Yıllardır davet ediliyorum, sadece bugün değil.

- Niye reddettiniz hepsini?
- Ben hiç kimseyi bu konuda samimi bulmuyorum! Ya Nazım Hikmet gibi birini, dünyanın tanıdığı şairi aforoz ettiler. Şimdi kabul ediyorlar, mezarını geri getirmek istiyorlar. Yılmaz Güney gibi değerli birini... Ki dünyaya onun gibi biri bir daha gelmez. Ahmet Kaya'yı... Türkler için müthiş bir sanat üretti, özgün sanat Ahmet'le başladı. Ahmet küçücük bir şey söyledi sadece; 'Kürtçe klip çekeceğim' dedi, aforoz ettiler ve kahrından öldü.