kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yılmam, kendimi kimseye teslim etmem

Giriş Saati : 01.02.2009 12:43
Güncelleme : 01.02.2009 21:04
Yeni Haber
- Nasıl geçti bu 33 yıl peki?
- Ben ülkemin, halkımın durumuna üzüldüm hep. Başka ülkelere gittim, başka halklarla karşılaştım, hep kibirli, gururlu, modern, 'biz buyuz' diyorlardı. Ama sen 'Kürdüm' dediğinde şahsiyetine değer verilmemiş, acınılan bir portre çiziyorsun. Ben sadece sanatçı değilim; politikacılarla, belli derneklerle, partilerle, Kürtler'le faaliyette bulunan kesimlerle de sağlam ilişkiler kurmaya, onlara hizmet etmeye, konserlerine katılmaya, elimden geleni yapmaya çalıştım. İstedim ki, Kürtler de toplumsal alanda tanınsın. Bir sürü değişik kesim var; başkaları daha fanatiktir, başka tarzları vardır, olabilir ama ben her zaman yumuşak bir üslup kullandım, müziğimle sanatımla yaptım bunları. Keskin, fanatik düşünen kesimlerden çok baskı da gördüm...

- PKK'lılar konserlerinizi basıyordu sürekli...
- Konserler basılıyordu, insanların gelmemesi için uğraşılıyordu, milletin gözünden düşürmek için antipropaganda yapılıyordu.

- Sırtınızı kimselere dayamadan, kimsenin siyasetine alet olmadan bu kadar yıldır müzik yapmanın sırrı nedir? Hem de ülkesinden bu kadar uzakta!
- Doğrudur, hiçbir zaman bir siyasete dayanıp yapmadım sanatımı. Şunu biliyorum ki; kimse başkasının sayesinde bir şey yapamaz ve başaramaz. Yani siyasetin güçlenmesi için sanatı bazen kullanabilirsin. Ama bunun sınırı, insanın iradesine bağlıdır. Güçlü bir iradeye sahipsen...

- Siz iradenizle ayakta durursunuz tamam da, onlar durmanıza nasıl izin verdi?
- Tarih okuyorum, felsefe okuyorum ve biliyorum ki hayat bir mücadeledir. Bu mücadeleyi verirsen amacına ulaşabilirsin. A siyasetine, B siyasetine dayandığın zaman kullanılmış hale gelirsin. İnsanlar egoisttir, siyasetler de, siyasetçiler de egoisttir dolayısıyla. Seni kurban etmek için ellerinden geleni yaparlar. Kurban olmazsın ama onları da ezmezsin, yok saymazsın, güçlendirmeye çalışırsın. Hem bağımsız hareket edeceksin, hem de birlikte. Ben bunu irademle becerdim.

- Hiç tehdit edildiniz mi?
- Çok kez! Saldırıya da uğradım fakat bunlar beni yıldırmadı, güldüm geçtim. Konserde bakıyorum, bir kargaşa var, kavga var, ben türküme devam ediyorum. Biliyorum biraz sonra duracak ve pişman olacaklar. Bir mücadele anında sabırlı, tahammüllü ve iradeli davranamazsan ayakta kalamazsın. Bunların olacağını biliyorum çünkü Kürtler arasında öyle kardeş kavgaları oluyor ki, bazen yüzlerce insan da ölüyor.

- Hiç 'döneyim' duygusuna kapıldığınız olmadı mı?
- Ben çok inançlı bir insanım; yılmam, kendimi kimseye teslim etmem. Başımı da kesseler, düşüncelerimden vazgeçmem, taviz vermem. Eğer ben Türkiye'de yaşayamıyorsam burada faydalı olmalıyım.