kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Son konar göçerler de yerleşik hayata geçiyor

Giriş Saati : 01.02.2009 12:19
Güncelleme : 01.02.2009 21:04
Yeni Haber
Konar göçer yaşamını sürdüren son Yörükler olarak bilinen, yazın Karaman, kışın da Mersin'e göç ederek yaşayan Sarıkeçililer de yerleşik hayata geçiyor.

Yıllar önce develeriyle son yıllarda ise motorize araçlarıyla göç eden, yaşadıkları sefalet içindeki yaşamlarıyla sık sık gazetelere ve televizyonlara haber konusu olan Sarıkeçililerin yerleşik yaşama geçmeleriyle konar göçer geleneği de son bulacak.

Mersin'in Aydıncık ilçesinde yaşayan Sarıkeçililerin temsilcisi Musa Gök, AA muhabirine, yıllardır yerleşik yaşama geçmek için verdikleri mücadelenin sonuçlandığını söyledi.

Kışı kısmen diğer bölgelere göre sıcak olan Mersin'in Aydıncık, Gülnar, Erdemli, Mut ve Silifke ilçelerinde geçirdiklerini, yaz aylarında da Konya, Karaman gibi yayla havasının hakim olduğu yöreleri tercih ettiklerini belirten Musa Gök, ''Konar göçer olmaktan artık yorulduk'' dedi.

Gök, Bayındırlık ve İskan Bakanlığına yaptıkları başvurunun uygun görüldüğünü, bakanlığın, muhtarlıklara asılmak üzere iskan duyurularını gönderdiğini bildirerek, ''Tek geçim kaynağımız hayvancılık olduğu için tarımsal iskana tabi tutulacağız'' diye konuştu.

Bakanlık duyurusunda, yerleşik yaşama geçmek için neler yapılması gerektiğinin açıklandığını ifade eden Musa Gök, sözlerini şöyle sürdürdü:

''150 haneli Sarıkeçililer, yerleşik yaşama geçmek için dilekçelerini vermeye başladılar. Yerleşik hayat için Karaman'ı tercih ettik. Karaman il sınırları içinde tespit edilecek uygun bir alana yerleşeceğiz. Oradaki koşullar bizim için Mersin'den daha uygun. Üstelik araziler daha düz ve akrabalarımızın da çoğu orada.''

Gök, konar göçer yaşamının başta çocuklar olmak üzere hepsi için artık ıstıraba dönüştüğünü belirterek, şöyle devam etti:

''Çocuklarımızın eğitimi aksıyor, elektriksiz, susuz ortamlarda yaşam mücadelesi veriyoruz. Üstelik gittiğimiz yerlerde bizi istemeyenler, dışlayanlar da oluyor. Oysa biz de bu milletin evlatlarıyız. Sesimizi çok geç de olsa duyan hükümet yetkililerine şükran borçluyuz. Artık bizim de yerleşik düzenimiz, işimiz, evimiz olacak.''

''KÜLTÜRÜMÜZÜ UNUTTURMAYACAĞIZ''

Sarıkeçili Derneği Başkanı Halil Öksüzoğlu ise konar göçer yaşamı devam ettiren son temsilciler olduklarını, kendilerinin de yerleşik hayata geçmeleriyle bu kültürün sona ereceğini bildirdi.

Yerleşik hayata geçtikleriyle hayat standartlarının yükseleceğine dikkati çeken Öksüzoğlu, şöyle konuştu:

''Çocuklarımıza daha iyi gelecek bırakmak amacıyla yerleşik hayata geçeceğiz ama kültürümüzü unutturmamak için de festivaller düzenleyeceğiz. Binalarda oturmaya başladığımızda çadırları atmayacağız. Yaz aylarında Türkiye'nin farklı yerlerinde düzenlenecek etkinlikler ile yeni nesilin geçmişini öğrenmesini sağlayacağız. Yerleşik hayata geçiyoruz ama konar göçerlik gönlümüzde her zaman olacak.''

TARIMSAL İSKAN

Tarımsal iskan, göçebe yaşamı sürdüren ailelerin 5543 sayılı İskan Kanunu kapsamında iskan edilmelerine olanak sağlıyor.

Bu kapsamda, göçerlere, belirlenecek bir alanda sağlanacak arazi üzerinde projelendirilmiş arazi, konut, ahır ve samanlık gibi tarımsal yapılarla üretken duruma gelebilmeleri için donanım ve yıllık kredi imkanı sağlanıyor.

İskan edilenler, kendilerine verilen taşınmaz mallardan dolayı, kamulaştırılan veya satın alınan taşınmaz mallar için kamulaştırma veya satın alma bedelleri, yapı ve tesisler için maliyet bedelleri, hazine arazi ve arsası için de rayiç bedelleri üzerinden borçlandırılıyor.

İskan için verilecek taşınmaz mallarla ilgili borçlandırma bedelleri, borçlandırmayı izleyen 60'ıncı ayda ilk taksit başlamak üzere 15 yılda 15 eşit taksitler halinde tahsil ediliyor.

Verilecek taşınmazların borçlandırma bedeline faiz uygulanmazken, kredi ve taşınır mallara ise borçlandırma bedeli üzerinden tespit edilecek oranlar dahilinde yıllık faiz uygulanıyor.

(AA)