kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Öğrencilere ilk sınavda 180 soru sorulacak

YAŞAR ÖZAY - HABER MERKEZİ
31.01.2009
Mart 2010'da yapılacak 180 dakikalık sınavda 180 soru sorulacak, haziran ayındaki 5 sınavda ise 2.5 saatlik sürelerde 120-150 sorunun yanıtı istenecek..
2010 yılında iki bölüm olarak yapılacak üniversiteye giriş sınavı, 6 aşamada gerçekleşecek. Birinci aşama Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), ikinci aşama ise Lisans Yerleştirme Sınavı (LGS) olarak adlandırıldı. Bu yıl, lise 3'üncü sınıfta öğrenim gören öğrencileri kapsayan yeni sistemin ders ve soru dağılımını, puan hesaplamalarını Uğur Dershaneleri Sınav koordinatörü Turgay Polat ve Eğitim Danışmanı Banu Gürün SABAH'a değerlendirdi. Yeni sistemle getirilen iki aşamalı sınavın ilk ayağı olan YGS, 2010 Mart ayında yapılacak. Öğrencilere ortak olan alan derslerinden 180 dakikada 180 soru yöneltilecek. Bu bölümde sadece 'Temel Matematik' ve 'Temel Türkçe'den alınan puanlar LYS'ye etki edecek. Alınan puan Meslek Yüksek Okulu ve Özel Yetenek Sınav'ı baraj puanını belirleyecek. Bu sınavda belirlenecek barajı geçemeyen öğrenciler, ikinci aşamaya giremeyecek. Sınav soruları, derse bağlı olmayan, muhakeme gücü yüksek ve yorum becerisi içeren sorulardan oluşacak. Sınavdaki soru dağılımı ise şöyle olacak: Temel Matematik (Matemetik-Geometri: 45 soru), Türkçe (Türkçe: 45 soru) Fen Bilimleri (Fizik-Kimya-Biyoloji: 45 soru) Sosyal Bilimler (Tarih-Coğrafya-Felsefe: 45 soru)

LYS HAZİRANDA
Kısa adı LYS olan Lisans Yerleştirme Sınavları ise haziranda yapılacak. Sınavlar, farklı günlerde toplam 5 oturumda gerçekleşecek. Her oturumda farklı bir test uygulanacak. Öğrenciler, girmek istedikleri yükseköğretim programına göre en az iki teste katılacak. AOBP uygulaması devam edecek, ancak etkisi azaltılacak. Her testte 120-150 arası soru bulunacak ve 2.5 saat süre verilecek. 5 ayrı sınavın içerdiği dersler şöyle olacak:
1- LYS-1 = Matematik-Geometri-Analitik Geometri
2- LYS-2= Fen Bilimleri-Fizik-Kimya-Biyoloji
3- LYS-3= Türkçe-Edebiyat-Dil Anlatım-Coğrafya
4- LYS-4= Sosyal Bilimler-Tarih-Coğrafya- Felsefe grubu
5- LYS-5= Yabancı Dil

Lisedeki bölümlere göre öğrencinin girmesi gereken 2 sınav ise şöyle gruplanıyor:

* Türkçe-Matematik bölümü: LYS-1 ve LYS-3

* Matematik-Fen bölümü: LYS-1, LYS-2

* Türkçe-Sosyal bölümü: LYS-3, LYS-4

* Yabancı dil bölümü: LYS-5

PUAN HESAPLAMASI
Sınava katılacak öğrenciler, girdikleri testlere göre farklı puanlar alacak. Öğrencilerin her ders için alacağı puanlar ayrı hesaplanacak. Girdikleri testlere göre de MF 1-2-3, TM 1-2-3, TS 1-2-3 ve YD 1-2-3 puanları hesaplanacak. Bu puanlar hesaplanırken derslerin ağırlığı farklı olacak. Örneğin MF-1 ve MF-2 de fizik dersinin katkısı değişecek. Fakültelerin hangi puan türüne göre öğrenci alacağı üniversitelerden görüş alındıktan sonra YÖK tarafından belirlenecek. Örneğin Makine Mühendisliği bölümü sadece MF değil TM alanına göre de öğrenci alıp almayacağını bildirecek. YÖK'ten yapılan açıklamada şöyle denildi: "YGS test puanları üzerinden belirli yeterliliklerin aranması LYS'deki derslere ait testlerin ağırlıkları, puan türlerindeki testlerin ağırlıkları, aynı yükseköğretim programı için birden fazla puan türü tanımlanması hususları fakültelerden görüş alınarak YÖK tarafından daha sonra karara bağlanacaktır."