kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Orhan Pamuk, Japonya'nın en yüksek tirajlı günlük gazetesine Türkiye'deki tartışmalardan AB sürecine kadar çeşitli konularda açıklamalarda bulundu.

'Batı, korktuğu için Müslüman öldürüyor'

DIŞ HABERLER
17.01.2009
Orhan Pamuk, bir röportajında "medeniyetler çatışması" ifadesine bu sözlerle karşı çıktı. Pamuk: Batı öldürüyor, "medeniyetler çatışması" diyor. Bu sadece insan öldürülmesidir..
Japonya'nın 10 milyonluk tirajıyla en çok okunan günlük gazetesi Yomiuri Shimbun, önde gelen aydınlarla dünyanın sorunlarını tartıştığı röportajlar dizisinin son halkasını Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'a ayırdı. Pamuk, kendisine yöneltilen "Nüfusun yüzde 99'u Müslüman olan bir ülke laik. Bu laikliğin doğal olmadığını düşünüyor musunuz?" sorusuna "Fundamentalist laikler İslamın bir sorun olduğunu düşünüyor, ancak ben öyle düşünmüyorum" yanıtı verdi. İslamın kamusal alana da hükmeden kuralları bulunduğu söyleminin "Güçleri sadece ordunun gücü üzerine temellenen ultraradikal laiklerin tezi" olduğunu söyleyen Pamuk, Türkiye'de çoğunluğun İslam ve laikliğin karışımına inandığını belirtti. "Ben bir laikim, fakat liberal bir laikim" diyen Pamuk, halkın isteği ile laikliğin enerjisi arasında uyum olması gerektiğini kaydetti. Orhan Pamuk, şöyle devam etti: "Türkiye'nin laikleri liberal de olmalı. Bizim güçlerini ordudan alan laiklerimiz var. Bu Türkiye'nin demokrasisine zarar veriyor. On yılda bir askeri darbelerle karşılaşıyoruz. Allah'a şükür son 10 yılda olmadı. Ancak her gün, ordu 'bunu böyle yapmayın, şöyle yapmayın' diyor. Ben bundan hoşlanmıyorum." Pamuk aynı zamanda siyasi İslam'ın yükselişinden de kaygı duyduğunu belirterek, kendisinin iki tarafça da sıkıştırıldığını söyledi.

OSMANLI'YI ÖRNEK GÖSTERDİ
Yazar Pamuk "21. yüzyıl medeniyetler çatışmasına mı sahne olacak?" şeklindeki soruya da "Batı korktuğu ya da rahatsız olduğu için daha fazla Müslümanı öldürüyor ve buna medeniyetler çatışması diyor. Bu bir medeniyetler çatışması değil, sadece insanların öldürülmesidir" diyerek, yanıt verdi. "Değişik kökene, etnik geçmişe, görüşe, ırka, dine hatta birbirleriyle savaştıkları tarihe sahip insanlar birlikte yaşamalıdırlar ve yaşayabilirler" diyen Pamuk, Osmanlı İmparatorluğu'nu örnek gösterdi. Osmanlı'nın AB ya da ABD tarzı bir hoşgörüsü olmadığını ancak İslamı da fazla empoze etmediğini belirten Pamuk "En çok saygı duyduğum şey bu" diye konuştu. Pamuk, Filistinli ile İsraillilerin en az 50 yıl aynı sokakta mutlu yaşadığını ve birbirleriyle öpüştüğünü sanmadığını belirtirken, "Kürtler ve Türkler oldukça uzun bir süre yan yana yaşamışlardır. Yönetim bilgelik gösterir ise daha uzun süre de devam ederler" görüşünü belirtti. Türkiye'deki tartışmalara da değinen Pamuk "Kimi sokağa çıkar, sadece başörtülü ve mini etekli kızları, çatışmayı görür. Kimi de İstanbul'da nasıl barış içinde yaşandığını görür. Politikacılar ve gruplar dramatize ediyor. Türkiye'nin sıkıntısı sosyalden çok politiktir" dedi.

AB KÜLTÜREL MODEL DEĞİL
Türkiye'nin demokraside sağladığı gelişmelerin AB süreci ile paralel olduğunu söyleyen Pamuk, "AB sürecini destekliyorum. AB'yi kültürel model görmüyorum. Türkiye'nin geleneksel kültürüne güvenmesi, dayanması gerektiğine inanıyorum. Şayet Avrupa Hıristiyanlık üzerine kurulmuşsa Türkiye'nin bunda yeri yoktur. Ama, Avrupa laik ilkeler üzerine inşa edilmişse, Türkiye'nin burada yeri vardır" dedi. Pamuk Türkiye'nin AB'ye girmesinin dünya politikasına güçlü etkisi olacağını da belirtti.