kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Gerillalar, sivillerin savaş bölgesinden kaçmasına izin vermiyor"

Giriş Saati : 15.12.2008 12:28
Güncelleme : 15.12.2008 21:41
Yeni Haber
İnsan Hakları İzleme örgütü (HRW), Sri Lanka'daki Tamil gerillalarının, baskılarını artırarak sivillerin savaş bölgesinden ayrılmasına izin vermediğini bildirdi.

Merkezi New York'ta bulunan örgütün Asya direktörü Brad Adams, Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanlarının (LTTE), sivilleri, zorla silah altına alarak ya da çalıştırarak çatışma bölgesinde tuttuğunu belirtti.

Örgütün, ülkenin kuzeyindeki savaş bölgesinde yaşayan sivil Tamiller ve yardım görevlilerinin ifadelerine dayanarak hazırlanan raporunda, "LTTE'nin, hakları için savaştığını söylediği Tamillere muamelesinin giderek kötüleştiği" belirtildi.

Adams, "LTTE, Tamil halkı için savaştığını iddia ediyor, ancak sivillerin ızdıraplarının çoğunun sorumlusu onlar" dedi.

Raporda, mart ayından bu yana çatışma bölgesinden sadece 1000 dolayında kişinin kaçabildiği, gerillaların sivil halkın kaçmasına izin vermediği ifade edildi.

Bölgedeki 18 ila 45 yaşındaki erkeklerin gerillalar tarafından iki haftalık zorunlu askeri eğitime tabi tutulduğu, artık her aileden bir değil 2 ya da 3 kişinin silah altına alındığı da kaydedildi.

Bölgede 230 bin civarında sivilin bulunduğu bildiriliyor.

Bu arada savunma uzmanı İkbal Athas, gerillaların sivillerin gitmesine izin vermemesinin başlıca nedeninin, sivillere gönderilen gıda yardımından faydalanmaları olduğunu belirtti.

Athas, sivillerin, gerillaların gıda kaynağı ve hükümet birliklerinin doğrudan hedef olmasını önleyen kalkanları olduğunu da ifade etti.

LTTE, azınlıktaki Tamil halkının hakları için ülkenin kuzeyinde 1983'ten beri hükümete karşı savaşıyor. O tarihten bu yana çıkan çatışmalar ve şiddet olaylarında 70 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.