kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rumların derdi GPS'deki 'Girne'

Cenk MUTLUYAKALI LEFKOŞA
15.12.2008
Kıbrıs Rum yönetimi yer belirleme sisteminde (GPS) bulunan Türkçe isimlerin kaldırılması için uluslararası makamlara başvurma kararı aldı. Rum hükümeti GPS cihazlarını toplatmak için seferber olurken Dışişleri de AB nezdinde harekete geçmeye hazırlanıyor..
Kıbrıs Rum yönetiminin başı GPS (Küresel Yer Belirleme Sistemi) ile dertte... Adadaki yerlerin Türkçe isimlerinin de GPS'de kullanıldığını tespit eden Rum yönetimi Türkçe isimlerin yasaklanması için seferber oldu. Savcılık konu hakkında Rum halkından ve hükümetten gelen eleştirilere cevap verip yasal süreci başlatırken, Dışişleri Bakanlığı da uluslararası toplum nezdinde harekete geçmeye hazırlanıyor. Hükümet ilk adım olarak Türkçe isimleri gösteren cihazları toplatmaya hazırlanıyor.

İKİ YASAL ENGEL SORUN
Rum kesiminde yayımlanan Cyprus Mail gazetesi, cihazda yer alan "Girne, Güzelyurt, Mağusa" gibi yer adlarının Rum kesiminde tepki çektiğini yazdı. Politis gazetesi de 2 yıl önce sınırlı kullanıcı tarafından satın alınan cihaz hakkında şikâyetler yaşandığını kaydetti. İthalatçı firma da satışı durdurmadı. Rum hükümetinin uzun süren çalışmaları sonucu şikâyet savcılığa kadar uzandı. Ancak cihazın yasaklanması önünde hâlâ çok büyük iki engel bulunuyor. İlk olarak yasak için yasal düzenlemeye gidilmesi şart. İkinci engel de "AB ülkesinde ithal edilen herhangi bir ürünün yasaklanması kanunlara aykırıdır. Kısıtlamalar sadece AB dışındaki ülkelerden gelen ürünler için yapılabilir" ilkesi. Yasal olarak bu iki engel Rum hükümetinin isteğini zorlaştırıyor. Değişiklik yapılması halinde Türkçe isimlerin tamamının Rumcaya çevrilmesi tehlikesi de bulunuyor. Bu da Kıbrıs Türklerini tedirgin ediyor.