kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

'İlk dans topluluğu'

Kültür Sanat sayfalarına yer verdiği ve 'farklılık' yarattığı için SABAH'a övgü var. Ama eleştiri de eksik kalmıyor. Zeynep Tanbay ve Kerem Görsev haberlerinde hata var mı? Mercek tutuyoruz.
Araya Kurban Bayramı girdi, bir hafta ara verdik ve kaldığımız yerden gazeteyi eleştirmeye devam edelim. Bayram rehaveti SABAH'ın dikkatli okurlarını da sarmış durumda. Eh, tatil herkesin hakkı! Okurumuz Can Çelik'in eleştirileri henüz tatil gelmeden elime ulaşmıştı. Notu, 28 Kasım Cuma tarihli gazetenin Kültür Sanat sayfasıyla ilgili.
Aktarıyorum:
"Gazetenizi kültüre her gün tam sayfa ayırdığı için tebrik ederim. Türkiye'nin en büyük gazetesi olmakla övünen gazeteler bile böyle bir ihtiyaç hissetmezken, gazetemin her gün kültür haberi vermesi beni sevindiriyor. Ancak kültür sayfasında bilgisizliğin ve özensizliğin izlerine çok sık rastlıyorum. Ülkü Tamer, Refik Durbaş gibi duayen isimlerin bulunduğu bir gazetede bu hataların nasıl yapıldığını anlayabilmiş değilim. Size bu mesajı Kültür Sanat sayfasında iki vahim hata birden görmem üzerine yazıyorum. Sayfanızda Zeynep Tanbay'ın dans projesiyle ilgili haberi geniş şekilde vermişsiniz. 'Modern Dans Ayaklandı' başlıklı haberi, Türkiye'nin ilk modern dans topluluğu diye sunuyorsunuz. Geçmişi sekiz yıl öncesine gidiyormuş. Dans benim birinci ilgi alanımda değil. Uzman da değilim. Ama Aysun Arslan'ın İstanbul Devlet Opera ve Balesi bünyesinde 1980'lerin ilk yarısında bir modern dans topluluğu kurduğunu, gösterilerinin ilgiyle karşılandığını hatırlıyorum. Kim bilir bale konusunda uzman okurlarınız neler hatırlıyordur."
Okurumuz Çelik'in bir bestecinin isim yazılışı ile bir anlatım hatası üzerine de itirazı var. "Hrant Dink'in ardından, Vivaldi ve Stravinsky adlı projesini ona ithaf eden ve iki defa sahnelediklerini söyleyen Tanbay, üçüncü gösteriyi Erivan'da yapmayı planladıklarını söylüyor."
Çelik, Stravinski yazılmalıdır diyor.
İkinci cümlede ise "..söylüyor, söylüyor..." tekrarının kakofoni yarattığından yakınıyor.
Çelik'in yakındığı bir başka haber de aynı sayfada yer almakta.
Caz piyanisti Kerem Görsev'in Anadolu'da beş kenti kapsayan turneye çıkacağına ilişkin haber " Görsev Anadolu yollarında " başlığıyla sunulmuş.
Haberde "Klasik Müzik" üst başlığı kullanılmış.
Çelik'in notu:
"Kerem Görsev ne zaman klasik müzik çaldı bugüne kadar? Bu tür bir hatanın yapılması için zaman zaman caz da çalan Burçin Büke, Fazıl Say, Hüseyin Sermet gibi bir piyanistten bahsetseniz hatayı anlarım. Kerem Görsev'de bu hatayı yapmaya pes diyorum. Eğer kültür sayfası açtıysanız, bizi sevindirdiyseniz, bu sayfayı da hakkıyla hazırlamanızı rica ediyorum."
Okurumuzun yakınmalarına hak veriyorum.
Minik bir açıklama:
"İlk modern dans topluluğu" nitelemesi, aslında, haberde farklı, spotta farklı.
Haber metninde "...10 kişilik kadrosuyla Türkiye'nin kontratlı, ödemeli ilk dans topluluğu.." denmiş. Bu, spotta yer aldığı gibi, "ilk modern dans topluluğu" demekten farklı.