kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Atina'da protestolar olaysız sona erdi

İHA
Giriş Saati : 15.12.2008 15:46
Güncelleme : 15.12.2008 21:41
Yeni Haber
Yunanistan'da 6 Aralıkta Aleksis Grigoropulos adında 16 yaşındaki bir gencin polis kurşunuyla yaşamını yitirmesinin ardından tüm ülkede başlayan şiddet ve çatışma yüklü gösterilerin yerini genelde olaysız protesto gösterileri aldı.

Başkent Atina ile Selanik kentleri başta olmak üzere birçok kentte hafta sonunda çatışmasız geçen gösteriler bugün de devam etti.

Atina'nın merkezindeki Aleksandras Caddesi'nde bulunan polis merkezi önünde oturma eylemi yapan, büyük çoğunluğunu lise ve üniversite öğrencilerinin oluşturduğu kalabalık ile güvenlik ekipleri arasında ufak çaplı arbede yaşandı. Polis ekiplerine un atan göstericilere güvenlik güçleri göz yaşartıcı gazla karşılık verdi.

Koridalos cezaevi önünde gösteri yapan yaklaşık 300 kişilik bir grup çelik kuvvet ekiplerine taş atınca, ekipler de göz yaşartıcı gaz kullandı.
Başkentin kuzeyindeki ''Marusi'' semtinde Eğitim Bakanlığı önünde gösteri yapan gruplar, olaysız biçimde dağıldı.

Aralarında maskeli şahısların da bulunduğu bir grup öğrenci de Atina Adliyesi önünde gösteri düzenledi.

Selanik'te ise bir grup üniversiteli belediye binasını sembolik olarak işgal etti.

Gösteri olaysız son bulurken, öğrenciler semt sakinlerini akşam saat 19.00'da belediye binasına davet ederek, son günlerde yaşanan olaylar hakkında bilgi vereceklerini açıkladı. Öğrenciler, protesto gösterilerini önümüzdeki günlerde de devam ettirme kararı aldıklarını bildirdiler.
Öte yandan Yanya kentindeki yerel bir radyo kanalını işgal eden göstericiler, kendi tezlerini anlattıkları programlar yaptı.

Kamuya ait ERA Radyosunu işgal eden Ege Üniversitesi öğrencileri ise son günlerdeki olayların anlatıldığı ve görüşlerinin sergilendiği bir program sundu. Girit'in Hanya kentinde de öğrenciler protesto yürüyüşü yaptı.
Bu arada, öğrencilerin önümüzdeki hafta süresince protestolarını sürdürecekleri belirtildi.

Ülke genelinde yarın ana caddeleri kapatacak olan göstericiler, eş zamanlı olarak topluma ve ebeveynlerine yaşanan olaylar hakkında görüşlerini anlatacaklar.

Atina Adliyesi önünde Çarşamba günü gösteri yapacak grupların, akşam 18.00 sularında Yunanistan Komünist Partisi (KKE) gençlik kollarının düzenlediği gösteri yürüyüşüne katılacakları belirtildi. Perşembe günü ise Sindagma Meydanı yakınında bulunan Roma Kapısı mevkinde öğrenciler ile eğitimcilerin, Omonia Meydanı'nda ise KKE'nin öğle saatlerinde iki ayrı gösteri düzenleyecekleri açıklandı.

Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDİ) ile Yunanistan İşçi Sendikaları Federasyonu'nun (GESEE) çağrısıyla Sindagma Meydanı'ndaki Parlamento binası önünde Cuma günü ''Hükümetin uyguladığı şiddet ve yaşanan ekonomik zorlukları'' protesto için gösteri düzenlenecek.
Öğrenciler tarafından halen işgal edilen, eğitim veremeyen okulların sayısının 400 ila 600 arasında olduğu sanılıyor.

Öte yandan, Grigoropulos'u öldürmekle suçlanan polis memuru Epaninondas Korkoneas'ın avukatı Aleksis Kuyas, müvekkiliyle birlikte gözaltına alınan çalışma arkadaşlarının serbest bırakılması için başvuruda bulundu.

Kuyas, polislerin nezarette tutulmaları için bir gerekçe olmadığını, sicillerinin temiz olduğunu savundu.

Yunan basın-yayın organları, Kuyas'ın bu talebinin kabul görmesinin ''ateşe benzin dökmek'' anlamına geleceği görüşünde birleşti.

"YUNANİSTAN'DAKİ OLAYLAR RUSYA'YA DA SIÇRAYABİLİR"

Rusya Komünist Partisi Lideri Gennadi Zyuganov, Yunanistan'da yaşanan protesto olaylarının Rusya'da da yaşanabileceğini iddia etti. Zyuganov ayrıca Rus medyasının Yunanistan olaylarıyla ilgili çarpıtıcı haberler yaptığını da savundu.

İnterfaks Haber Ajansı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Komünist lider Zyuganov, "Bu tür protesto olayları Rusya'da da yaşanabilir mi? Evet, yaşanabilir. Ülkemizde sosyal hoşnutsuzluk yeterince birikmiş durumda." dedi. Yunanistan'daki olaylarla ilgili Rus medyasının çarpıtıcı yayınlar yaptığını iddia eden Zyuganov, olayların sosyal nitelikte olduğunu savundu.

Zyuganov, "Yunanistan'da protesto gösterilerinin ana nedeni sosyal nitelikte olmasına rağmen Rus televizyonlarının olup bitenleri anarşist eylemler olarak vermesi çok şaşırtıcı. Bu olaya doğru yaklaşım değildir." diye konuştu.

Öte yandan Belarus'da da iki binden fazla küçük esnaf ekonomik kriz karşıtı gösteri düzenledi. Yeni vergi düzenlemesine tepki gösteren işletme sahipleri, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko'nun istifasını istedi. 'İş dünyasına özgürlük!' sloganı atan kalabalığa polis dağılmaları için çağrıda bulundu.