kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dünyanın en ağır patatesi

Giriş Saati : 15.12.2008 11:50
Güncelleme : 15.12.2008 21:41
Yeni Haber
Lübnan'ın Sur kentinde yaşayan ve 11.3 kilogramla dünyanın en ağır patatesini ürettiğini öne süren Halil Semhat, Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi amaçlıyor.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'un 89 kilometre kuzeyindeki Sur kentinde 40 senedir çiftçilik yapan 56 yaşındaki Halil Semhat, yılların verdiği tecrübe ile zamanla daha büyük patatesler ürettiğini, son olarak ürettiği patatesin ise 11.3 kilogram olduğunu ifade etti.

"Geçen sene 8 kilogram ağırlığında patates çıkmıştı ancak küçük olduğu için ilgilenmedim, bu sene ise 11 kilogram ağırlığında çıktı. Önümüzdeki yıl daha büyüğünü üreteceğim" diyen Semhat, "Burada önemli olan bu patateslerin kimyasal maddelerle üretilmemiş olmasıdır. Sadece doğal gübre kullandım. Bu patates dünyanın en büyük patatesi olmasa da, doğal gübre kullanıldığı için çok önemli bir üründür. Eğer kimyasal gübre kullansaydım bundan 3 kat daha büyük olurdu, ancak o patates uzun süre dayanmazdı. Bu patatesi çıkaralı 1 haftadan fazla oldu ve hala diri duruyor" diye konuştu.

Toprağa ve çiftçiliğe bağlılığına dikkat çeken Semhat, "Arazisi olan tüm Lübnanlılara çiftçilik yapmaları için sesleniyorum. Toprak kerimdir, çalışırsan verir, ihmal edersen vermez" dedi. Yıllardan beri ürünlerin üzerinde deneme yaptığını söyleyen Semhat, "Çiftçilik de üretim gibi sanattır. Ben bu patatesi üretmek için ekstra bir şey kullanmadım, ama tesadüfen de üretmedim" ifadelerini kullandı.

Ayrıca önümüzdeki sene doğal ve kimyasal gübrelerdeki farkı göstermek için 2 farklı ürün üreteceğini söyleyen Semhat, "Herkes farkı görecek" dedi. Patatesin en önemli 2 özelliğinin kilosu ve şekli olduğunu söyleyen Semhat, şeklinin taşlı toprakta büyümesinden dolayı ortaya çıktığını ifade etti.

Uzunluğu 62, eni 83.5 santimetre olan patatesin Guinness Rekorlar Kitabı'na girmesini dileyen Semhat, patatesin meşhur olması durumunda ne kazanacağı sorusuna, "Lübnan'daki çiftçilere destek olacağım, bu bana yeter" şeklinde konuştu. Guiness Rekorlar Kitabı'na göre dünyanın en ağır patates rekoru 3,5 kilogramlık patatesle İngiltere'den K Sloan'a ait.