kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yeni Başbakan'a protesto

CİHAN
Giriş Saati : 15.12.2008 09:34
Güncelleme : 15.12.2008 21:41
Yeni Haber
Siyasi krizle çalkalanan Tayland'da parlamentoda yapılan oylamada muhalefetteki Demokrat Parti'nin lideri Abhisit Vejjajiva başbakanlığa seçildi.

44 yaşındaki yeni Başbakan Vejjajiva, sürgündeki eski Başbakan Taksin Şinavatra yanlısı Praça Promnok'u yenilgiye uğrattı. Vejjajiva, 438 üyeli parlamentoda, kullanılan oyların 234'ünü aldı.

Sonucun belli olmasının ardından eski hükümeti destekleyen 200 kişi parlamento binasını abluka altına aldı. Protestocu liderler, göstericilere parlamento binasının kapılarını tutup binadan hiçbir milletvekilinin çıkmasına izin verilmemesi çağrısı yaptı. Polis binanın içinde tüm kapıları kilitledi. Binanın camlarının kırıldığı, önündeki araçlara zarar verildiği belirtildi.

Demokrat Parti'nin zaferinin, uzun süredir olayların sürdüğü Tayland'da geçici de olsa istikrarı getirmesi bekleniyor. 2006'da Taksin Şinavatra'nın kansız bir darbeyle başbakanlıktan indirilmesinin ardından Aralık 2007'de yapılan seçimlerden sonra Somchai Wongsawat başkanlığında 6 partili bir koalisyon hükümeti kurulmuştu. Hükümetin kurulmasından hemen sonra muhalefetteki Demokrasi İçin Halkın İttifakı Hareketi (DİH) seçimlerde yolsuzluk yapıldığı ve koalisyonun Taksin'e bağlı kukla bir hükümet olduğu gerekçesiyle ülke çapında eylemler başlatmıştı.

Ağustos'ta başbakanlık binasını basan eylemciler, haftalar süren sokak gösterilerinin ardından geçen ayın sonunda uluslararası Suvarnabhumi ve Don Muang havaalanlarını işgal etmiş ve parlamentoyu kuşatmışlardı.

Anayasa mahkemesi de bu eylem sürecinde, Somchai'nin lideri olduğu, iktidarın büyük ortağı Halk Gücü Partisi ile iktidarın küçük ortakları Chart Thai Partisi ve Matchima Thipataya Partisi'nin seçimlerde yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle kapatılmasına hükmetmişti.

Tayland'da 1947-1992 arasındaki yıllar darbeler, darbe girişimleri ve protestolarla geçti. Yakın zamanlardaki hükümetler sivil ve demokratik seçimlerle iş başına gelmiş olsalar da ülke çalkantılı dönemler geçirdi.
Haberin fotoğrafları