kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"IMF ile anlaşma tamam gibi"

Giriş Saati : 05.12.2008 10:46
Güncelleme : 05.12.2008 20:00
Yeni Haber
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ile IMF arasında yürütülmekte olan görüşmeleri değerlendirirken, ''Çok önemli bir mesafe katedildi, alınması gereken tedbirlerin miktarı üzerinde de anlaşmaya aşağı yukarı varılmış durumda'' dedi.

"İşte IMF'nin istekleri

Şimşek, Hazine Müsteşarlığında düzenlediği ''Ekonomi Değerlendirme'' Toplantısında, gazetecilerin IMF ile yürütülmekte olan görüşmelere ilişkin sorularını da yanıtladı. Şimşek, içeriğe ilişkin çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

"MERKEZ BANKASI'NIN İNDİRİMİ 2,5 MİLYAR DOLAR EK LİKİDİTE SAĞLAR"

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, yüzde 11 olan yabancı para zorunlu karşılık oranının 2 puan azaltılarak yüzde 9 düzeyine indirildiğini, yabancı para zorunlu karşılık oranında yapılan bu indirimle bankacılık sistemine yaklaşık 2,5 milyar ABD Doları ek döviz likiditesi sağlandığını bildirdi.

Şimşek, reel sektöre destek olmak ve finansal kaynaklarını çeşitlendirmek amacıyla çok sayıda önlemin hayata geçirildiğini belirterek, bu önlemlere ilişkin bilgi verdi.

Bakan Şimşek, Merkez Bankasının bu süreçte piyasadaki döviz ve TL likiditesini takip ederek, uluslararası sermaye akımlarının önemli ölçüde yavaşladığı bir dönemde bankacılık sisteminin gerek YTL, gerekse döviz likiditesi sorunuyla karşılaşmaması için gerekli önlemleri aldığını belirtti. Şimşek, ''Bu kapsamda başlangıçta bankaların birbirinden ABD Doları ve avro üzerinde döviz borç alıp vermelerine olanak sağlanması amacıyla Merkez Bankası kendi nezdindeki döviz repo piyasasında aracılık faaliyetlerine yeniden başlamıştır. Ayrıca bankaların bilanço büyüklükleri dikkate alınarak döviz ve efektif piyasaları işlem yapma limitleri Ekim ortasından itibaren geçerli olacak şekilde güncellenmiştir'' diye konuştu.
Merkez Bankası nezdindeki döviz repo piyasası aracılığıyla döviz likiditesi akışkanlığının artırılmasına ilave olarak Türk bankalarının likidite durumlarını daha da güçlendirmek amacıyla döviz alım ihalelerine ara verildiğini bildiren Şimşek, bankaların döviz ve efektif piyasalarında işlem yapma limitlerinin her bir kurum için 2 katına çıkarılarak toplamda 10,8 milyar ABD dolarına yükseltildiğini söyledi.

Döviz piyasasında derinliğin kaybolmasına bağlı olarak sağlıksız piyasa oluşumları gözlendiğinden, uygulanmakta olan dalgalı döviz kuru rejimiyle çelişmeyecek şekilde piyasaya döviz satım ihaleleri yoluyla döviz likiditesi sağlanmasına karar verildiğini kaydeden Şimşek, ancak döviz piyasasındaki derinliğe ilişkin kaygıların azalmasıyla birlikte döviz satım ihalelerine ara verildiğini anlattı.

Bankalar arası döviz piyasasında döviz likiditesi akışkanlığının artırılmasını sağlayarak finansal sistemdeki akışkanlığın ve kredi piyasalarının etkin çalışmasını desteklemek üzere bankaların Merkez Bankası nezdindeki döviz repo piyasasında kendilerine tanınan borçlanma limitleri çerçevesinde ABD doları ve avro cinsinden Merkez Bankasından alabilecekleri döviz depolarının vadesinin 1 haftadan 1 aya yükseltilmesine karar verildiğini belirten Şimşek, şöyle
konuştu:

''Söz konusu piyasada yüzde 10 olarak belirlenmiş borç verme faiz oranlarının ABD doları için yüzde 7'ye, avro için yüzde 9'a düşürülmesine karar verilmiştir. Yani Merkez Bankasının bankalara verdiği döviz kredisi oranları bu dönemde düşürülmüştür, bunların vadeleri artırılmıştır.
Son dönemde küresel kredi piyasalarında yaşanan sorunların ekonomimiz üzerindeki etkilerini azaltmak amacıyla hali hazırda yüzde 11 olan yabancı para zorunlu karşılık oranı 2 puan azaltılarak yüzde 9 düzeyine indirilmiştir. Yabancı para zorunlu para karşılık oranında yapılan bu indirimle bankacılık sistemimize yaklaşık 2,5 milyar ABD doları ek döviz likiditesi sağlanmış bulunmaktadır.

Ayrıca, ters dolarizasyon sürecini desteklemek ve bu doğrultuda YTL mevduatı ve kredileri teşvik etmek amacıyla yabancı para zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi uygulamasına son verilmiştir.
Türk parası zorunlu karşılıkların faiz oranı ise artırılmıştır. Bu çerçevede Türk parası zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranı Merkez Bankamızın gecelik borçlanma faiz oranının yüzde 75'i seviyesinden yüzde 80'i seviyesine çıkarılmıştır.''

Bakan Şimşek, bu dönemde Hazine Müsteşarlığının yurt içinde piyasa talebine uygun araçlarla borçlanmaya devam ederek, likidite yönetimine yardımcı olduğunu ifade etti.

AA