kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Merkez'den piyasalara doping

Giriş Saati : 05.12.2008 10:10
Güncelleme : 05.12.2008 20:00
Yeni Haber
Merkez Bankası, son dönemde küresel kredi piyasalarında yaşanan sorunların ekonomi üzerindeki etkilerini azaltmak amacıyla alınan önlemlere ek olarak, yüzde 11 olan yabancı para zorunlu karşılık oranını 2 puan azaltarak yüzde 9'a indirdi...
Merkez Bankası, son dönemde küresel kredi piyasalarında yaşanan sorunların ekonomi üzerindeki etkilerini azaltmak amacıyla alınan önlemlere ek olarak, yüzde 11 olan yabancı para zorunlu karşılık oranını 2 puan azaltarak yüzde 9 düzeyine indirdi.

Merkez Bankası'nın söz kmonusu indirime yönelik "Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"i Resmi Gazete'de yayımlanarak, 28 Kasım 2008 tarihli zorunlu karşılık cetvelinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, yabancı para zorunlu karşılık oranında yapılan bu indirimle bankacılık sistemine yaklaşık 2.5 milyar dolar ek döviz likiditesi sağlandığı belirtildi. Açıklamada, "Merkez Bankası, uluslar arası piyasalardaki sorunların ekonomimiz üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşeni yapmaya devam edecektir. Bu doğrultuda, küresel kredi piyasalarındaki gelişmelerin niteliğine bağlı olarak ilave YTL ve döviz likiditesi önlemleri alınabilecektir" denildi. Küresel kredi piyasalarındaki sorunların derinleşmesi durumunda yabancı para zorunlu karşılık oranında tekrar indirim yapılabileceği kaydedilen açıklamada, uluslar arası piyasalardaki iyileşmelere bağlı olarak döviz likiditesine ilişkin sorunların ortadan kalkması halinde bu oranın artırılmasının da söz konusu olabileceğini bildirdi.

Açıklamada, "Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemde sağlıklı bir gelişme olarak gözlemlediğimiz ters dolarizasyon sürecini desteklemek ve bu doğrultuda Yeni Türk Lirası mevduatı ve kredileri teşvik etmek amacıyla yabancı para zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi uygulamasına son verilmiş, Türk parası zorunlu karşılıkların faiz oranı ise artırılmıştır. Bu çerçevede, Türk parası zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranı Bankamız gecelik borçlanma faiz oranının yüzde 75'i seviyesinden 80'i seviyesine çıkarılmıştır" denildi.

REESKONT KREDİSİ LİMİTİ ARTIRILDI

Bu arada Merkez Bankası ihracat reeskont kredisi limitini 500 milyon milyon dolardan 1 milyar dolara yükseltti. Merkez Bankası'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, küresel krizin reel sektör üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla, ihracat reeskont kredisi limitinin 500 milyon dolar artırıldığı kaydedildi. İhracat reeskont kredisi uygulama esas ve koşullarının yeniden düzenlenerek, bu kredilere kullanım kolaylığı getirildiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

"-Akreditifli işlemlerde akreditif bedelinin Bankamıza temlik edilmesi şartı kaldırıldı. Türk Eximbank tarafından uygulanmakta olan sevk öncesi ihracat kredisi kapsamına mal mukabili ihracatın finansmanı da dahil edildi. İhracatın finansmanında reeskonta getirilecek senetlerde, yurt dışı bankalarca ödeme garantisi verilme şartı kaldırıldı, Türk Eximbank ve diğer ticari bankaların ödeme garantisi yeterli görüldü."

ANKA