kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

AİHM de haklı buldu

Mustafa KAYA - SABAH
05.12.2008
Lüleburgaz'da iki yaşında yanlış iğneden kolu kesilen Ayşen 120 bin YTL tazminat kazandı. 14 yıl sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de 18 bin euro tazminat ödenmesine karar verdi..
Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde yanlış iğne sonucu iki yaşındayken sol kolunu kaybeden genç kız, Türkiye'de kazandığı 120 bin YTL tazminat davasının ardından başvurduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) de haklı bulundu. Ayşen Başaran... Şimdi 16 yaşında bir genç kız... Henüz iki yaşında iken soğuk algınlığı nedeniyle götürüldüğü hastanede yapılan iğne, sarı saçlı, mavi gözlü güzel kızın hayatını kararttı. Aile, kızlarını Lüleburgaz SSK Hastanesi'ne götürdüğünde başlarına gelecekten habersizdi. İğne damara denk geldiği için küçük kızın kolu kesildi. Aile "kaderdir" demedi ve sorumlular hakkında hem ceza hem tazminat davası açtı.

YILLAR SÜREN DAVA
Sevimli kız, küçükken anne kucağında, yıllar geçtikçe mavi okul önlüğüyle katıldı duruşmalara.. Mahkeme salonları oyun alanı oldu. Anne-babası haklı olduklarını anlatırken, o masanın altından hâkime el sallıyordu. Dosya defalarca bilirkişiye gidip, geldi. Onlarca duruşmanın ardından karar, 2000 yılında çıktı. Dikkatsizlik, tedbirsizlik ve meslekte acemilik sonucu yaralamaya yol açmakla suçlanan doktor Hatice Adiloğlu ile hemşire Münevver Danışger beraat etti. Hemşire Pakize Özkan'a da para cezası verildi. Bu ceza da 'af' kapsamında olduğu için ertelendi.

İKİNCİ TAZMİNAT AİHM'DEN
Tazminat davası 2001'de bitti. SSK yasal faiziyle 120 bin YTL ödemeye mahkûm edildi. Aile, avukatları aracılığıyla dosyayı AİHM'ye götürdü. Hukuk mücadelesini sürdüren Başaran ailesi ikinci bir zafer daha kazandı. Başaran ailesi ve avukatları Cengiz Hortoğlu'nun Türkiye'deki davanın uzun sürmesi nedeniyle 2003'te başvurduğu AİHM de yanlış iğne kurbanı olan genç kızın davasını haklı buldu. Yıllar sonra AİHM, aileye 18 bin euro tazminat ödenmesine karar verdi.