kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İSO'dan "Artık önlem alınsın" çağrısı

Giriş Saati : 05.12.2008 15:30
Güncelleme : 05.12.2008 17:12
Yeni Haber
İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, "Açıkça SOS sinyalleri veren bir sanayi ve ekonomi karşısında, etkin önlemler almak için daha neyin beklendiğini anlamakta güçlük çekmekteyiz" dedi.

Küçük, yazılı açıklamasında, Ağustos ayındaki yüzde 4,1 ve Eylül ayındaki yüzde 5,2'lik küçülmelerden sonra, sanayi üretiminin, Ekim ayında da yüzde 8,5 küçüldüğünü kaydetti.

Ekim ayındaki yüzde 8,5'in, 2001 sonrası dönemdeki en yüksek oranlı küçülme olduğunu kaydeden Küçük, bu sonuçla birlikte, sanayinin yedi yıl aradan sonra ilk defa üç ay üst üste küçülmüş olduğunu dile getirdi.

Kriz öncesinde de sanayi üretiminde rekabet gücü ile ilgili ciddi sorunlar olduğunu ancak, sanayinin elindeki her türlü imkanı kullanarak, son derece kırılgan dengeler üzerinde olsa da iç talebin çok durgun olduğu bir ortamda ihracat ekseninde üretimini sürdürdüğünü ifade eden Tanıl Küçük, şunları kaydetti:

"Küresel kriz, sanayimizin ihracat pazarlarını ve dolayısıyla sanayimizi vurmuştur. Krizle birlikte, sanayimiz için, ihracat ekseninde üretimi artırma süreci de ciddi anlamda riske girmiş görünmektedir. Kasım ayı kapasite oranı çok düşük geldiği gibi, Kasım ayında ihracatımızda da büyük bir düşüş ortaya çıkmıştır. Bu koşullarda sanayi üretimi için Kasım ve Aralık aylarında da iyimser olmak mümkün değildir. Bu aylarda, sanayi üretiminde muhtemelen daha yüksek oranlı küçülmeler gündeme gelecektir. Sanayideki düşüş, büyüme ve istihdam başta olmak üzere ekonominin geneli için olumsuz gelişmelerin habercisidir. Sanayide, Eylül ve Ağustos aylarındaki düşüşler, üçüncü çeyrek büyümesini riske atmıştı. Şimdi 2008;in dördüncü çeyreğinin de riske girdiğini görmekteyiz. Açıkça SOS sinyalleri veren bir sanayi ve ekonomi karşısında, etkin önlemler almak için daha neyin beklendiğini anlamakta güçlük çekmekteyiz. "

AA