kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

39 ülke açıkladı, Türkiye bekliyor

01.12.2008
35 ülke ve Avrupa Birliği'nin krize karşı açıkladığı önlem paketlerinin büyüklüğü 6.2 trilyon doları buldu. Mevduat garantisini artıranlarla 39 ülke önlem almış oldu Türkiye'de de uzun süredir beklenen önlem paketi netleşiyor. Son rötuşları yapılan paketle reel sektöre destek için kredi kanalları sonuna kadar açılacak..
Dünyayı saran küresel krize karşı önlem paketi açıklayan ülkelere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Dün de Polonya hükümeti küresel krizle mücadele için 24 milyar euroluk (30 milyar dolar) ekonomik istikrar ve kalkınma paketi açıklayarak kervana katıldı. Böylece 35 ülke ve Avrupa Birliği'nin son bir ayda açıkladığı önlem paketlerinin büyüklüğü 6.2 trilyon dolara yaklaştı. mevduat garantisini artırmakla yetininlerle birlikte krize karşı önlem alan ülke sayısı 39'u buldu.

BORSAYI PAKET DÜŞÜRDÜ
Yurtdışı borsalardaki düşüşün yanı sıra hükümetin ekonomik önlem paketini henüz açıklamamasının etkisiyle İMKB Ulusal 100 Endeksi dünü yüzde 5.38'lik değer kaybıyla 24.331 puanda tamamladı. Euro/dolar paritesindeki gerilemeyle YTL dolar karşısında değer kaybetti. Euro/dolar paritesi 1.2625'e düştü, kur 1.60 YTL'ye çıktı. Hükümet, krize karşı hazırladığı ekonomi paketi üzerinde son rötuşları yapıyor. Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren, pakette yer alacak düzenlemelere ilişkin soruları yanıtladı. Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle kahvaltıda bir araya gelen Ekren, cari açığın makul seviyelere geleceğine, buna karşın dış finansmanın zorlaşacağını belirtti. Bu nedenle öz kaynakla çalışmanın öneminin artacağını anlatan Bakan Ekren'in ipuçlarını verdiği ekonomi paketinde yer alacak düzenlemeler şöyle:

* HAZİNE ENSTRÜMANLARI ÇEŞİTLENECEK: Hazine enstrüman çeşitlenmesine gidecek. Yurtdışından sağlanan kredilerin karşılıklarıyla ilgili düzenleme yapılacak. Böylece dış fonun ortaya çıkardığı döviz likiditesine bir miktar destek verilmiş olacak. Hazine'nin borçlanma politikaları ve önceliği zamanı geldiğinde açıklanacak. Şu anda 50 bin YTL olan mevduat garanti limiti artırılacak.

* EXİMBANK'A HAZİNE DESTEĞİ: Eximbank kaynakları artırılacak. Hazine'den kaynak aktarılacak. İkinci önemli kaynak, daha önce de kullanılan reeskont penceresi olacak. Merkez Bankası ile Eximbank reeskont penceresinden dış kaynak sorunu çözülecek.

* KREDİ GARANTİ FONU: Kredi Garanti Fonu'nu da bu süreçte daha etkin kullanılacak. Bazı kaynakların ekonomiye kazandırılması şeklinde yurtdışından gelen kaynaklar kullanılacak. Bu fonda TOBB ve KOSGEB ortaklığı bulunuyor. Sermayesini ve fonun vereceği garantiyi artırma konusunda çalışılıyor. Dün de TOBB bu kapsamda toplantı gerçekleştirdi.

* FAKTORİNG-LEASING'DE YENİ DÖNEM: Faktoring-leasing yasa taslağı imzaya açıldı. Sat-kirala anlaşması ile özel sektörün likidite sorunu çözülecek.

* KİRA SERTİFİKASI ÇIKARILACAK: Kira sertifikası olarak isimlendirilen varlığa dayalı menkul kıymetler çıkarılacak. Bu geçmişteki gelir ortaklığı senetleri benzeri bir uygulama olacak.