kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"İhracatta %17, ithalatta %25 gerileme"

Giriş Saati : 02.12.2008 13:55
Güncelleme : 02.12.2008 18:30
Yeni Haber
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2009 için ihracatta yaklaşık yüzde 17, ithalatta da yüzde 25 oranında bir gerileme hesapladıklarını bildirdi.

Türk-Japon İş Konseyi Toplantısından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tüzmen, geçen yılın Kasım ve Aralık aylarının, ihracatta ve ithalatta rekorların olduğu bir dönemi kapsadığını, bu yılın Kasım ayında ise ihracatta ortalama yüzde 20, ithalatta da yüzde 30 azalma meydana geldiğini söyledi.

Tüzmen, ''Bu, ihracatın ithalatı karşılama oranını daha yükseltiyor. Cari açığımızı daha da azaltıyor. Dış ticarette daralma söz konusu. Yaklaşık 125 milyar doların üzerinde, 130 milyar dolar seviyesinde bir ihracatı Türkiye yine kazanacak'' diye konuştu.

2009 için ihracatta yüzde 17, ithalatta da yüzde 25 oranında bir gerileme hesapladıklarını bildiren Tüzmen, rakamların, yapılan çalışmaların bunu gösterdiğini kaydetti.

Bakan Tüzmen, dışarıda yaşanan panik ortamının artık eskisi kadar olmadığını, dışarıdan kaynaklanan krizin ilk başlarda yaşanan etkilerinin şu anda azalmaya başladığını, her ülkenin kendine göre tedbirler aldığını dile getirerek, şu anda bütün dünyanın en büyük sıkıntısının ihracatın finansmanıyla ilgili olduğunu, ihracatın, dış ticaretin finansmanında bir kolaylık sağlamak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını, önümüzdeki günlerde bunların etkilerinin görüleceğini ifade etti.

BİR MİLYAR DOLARLIK KAYNAK

Kürşad Tüzmen, ''Bir milyar dolarlık bir kaynağı Eximbank olarak elimizden geldiği kadar ihracatçımızın gerek sevk öncesi kredi olarak gerekse sevk sonrası kredi olarak kullanmasını sağlayacak bir çalışmanın içerisindeyiz'' dedi.

Hasarın en aza indirilmesi şeklinde yapılan çalışmanın yerinde olduğunu belirten Tüzmen, şu anda Avrupa Birliği ülkelerinin ihracatlarında çok daha büyük düşüşler olduğunu, Türkiye'nin bu aşamada kendi ihracatını devam ettirebilmesinin kriz sonrası dönemde çok daha iyi bir sıçrama yapmasını sağlayacağını kaydetti.

Tüzmen, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Dış ticaretin finansmanını iyi bir şekilde sağlayabilirsek, dünya pazarlarından daha iyi pay alma ihtimalimiz var. Bunun üzerinde çalışıyoruz. Artık kendi ara malımızı kullanacağımız bir dönem. 2-3 ay içerisinde bunu göreceksiniz. Bunları yapabilmek için sanayinin aynı ivme ile hareketinin devam etmesi gerekiyor. Kendi ara malımızı kullanabileceğimiz bir dönemi başlatabiliriz. Bu dönem dış ticaret hacmimizin belki daha az, ancak ihracatın ithalatı karşılama oranının daha yüksek, cari açığımızın daha düşük olduğu ve Türkiye'ye daha fazla katma değer sağlayan bir ihracat döneminin başlangıcı olacaktır.''

Otomotiv sektörü için önlem alınıp alınmayacağı yönündeki bir soruya da Bakan Tüzmen, ''Böyle bir sanayinin sürdürülebilir şekilde ihracat artışını devam ettirmesi son derece önemli. Bu konuda çalışmalar yapılıyor. Bizim yapacağımız, kendi iç piyasamızda canlılığı sürdürebilecek şeyler yapmaktır'' yanıtını verdi.

AA