kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Durmuş Yılmaz Erdem Başçı

Yılmaz: Ekonomi yavaşladı, faizi erken indirebiliriz

02.12.2008
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, likidite sıkışıklığının artması halinde faiz indirimini erkene alabileceklerini bildirdi..
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Bakanlar Kurulu'na dünya ve Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeler hakkında brifing verdi. Yılmaz, Yardımcısı Erdem Başçı ile birlikte Başbakanlık'tan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlamadı. Başkan Durmuş Yılmaz, sorular üzerine ellerini dudaklarına götürerek, "konuşmayacağı'' işaretinde bulundu. Durmuş Yılmaz, Bakanlar Kurulu'na sunumunda likidite sıkışıklığının gelişimine bağlı olarak, repo işlemleri ile fonlama vadesinin uzatılmasını, ikinci el piyasadan doğrudan devlet iç borçlanma senetlerinin alımlarını gündemine alabileceğini belirtti.

KARŞILIKLAR DÜŞEBİLİR
Likidite sıkışıklığının kalıcı olarak artması ve diğer önlemlerin yeterli olmaması halinde YTL zorunlu karşılıkların sınırlı ölçüde indirilmesini gündeme alabileceğini belirten Yılmaz, diğer önlemleri şöyle sıraladı: "Teknik faiz indirimi erkene alınarak operasyonel yapıyı değiştirebilecek. Likidite sıkışıklığının gelişimine bağlı olarak, repo işlemleri ile fonlama vadesinin uzatılmasını, ikinci el piyasadan doğrudan devlet iç borçlanma senetlerinin alımlarını gündemine alabilecek. Likidite sıkışıklığının kalıcı olarak artması ve diğer önlemlerin yeterli olmaması halinde YTL zorunlu karşılıkların sınırlı ölçüde indirilmesini gündeme alabilecek."

AÇIK POZİSYON YOK
Sunuma göre, Türkiye'de bankacılık sektörünün, risk oluşturacak bir yabancı para açık pozisyonu taşımıyor. Bankaların yabancı para cinsi net pozisyonlarının, öz sermayelerine oranla düşük seviyede. Türkiye'de bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik oranı, yasal sınırın ve AB ortalamasının oldukça üzerinde seyrediyor. Türkiye'de bankacılık sistemi, hem döviz likiditesi açısından krize göreceli olarak hazırlıklı yakalandı. Kısa vadeli toplam likidite yeterlilik oranları yüksek seviyesini koruyor.