kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

''Krizi fırsata çevirme'' konferansı

Giriş Saati : 02.12.2008 10:12
Güncelleme : 02.12.2008 16:30
Yeni Haber
''Ekonomik Krizin nasıl Fırsata Dönüştürülebileceği'' konusu, Londra'nın saygın üniversitelerinden London School of Economics'de bankacılar, işadamları ve akademisyenlerin katıldığı bir Konferans'ta tartışıldı.

İngiltere Türk Bankacılar Birliği Başkanı Çağlar Karataş, Mali Müşavir- Politikacı Ertan Hürer, İşadamı Ali Safa ve HSBC Türkiye Masası Şefi Niyazi Albay'ın katıldığı Konferansı, LSE'nin Türk Öğrenci Derneği ile Business Network ortaklaşa düzenledi.

Küresel krizin masaya yatırıldığı Konferans'ta konuşan İngiltere Türk bankacılar Birliği Başkanı Çağlar Karataş krizin finansal piyasalardaki küreselleşmenin sonucu olduğunu, çok şey getiren küreselleşmenin şimdi çok şeyi de götürebileceğini söyledi.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın 4 yıllık kazanımlarını 2 ay gibi kısa bir sürede kaybettiğini belirten Karataş, Türkiye'de krizin asıl zararlarının 2009 yılından itibaren görülebileceğini öne sürdü. Karataş krizden çıkışın yolunu kimsenin bilmediğini de savunurken, ''bilen olsa bu günler yaşanmazdı'' dedi.

KRİZDEN KORUNMA ÖNERİLERİ

HSBC Bankası Türkiye Masası Şefi Niyazi Albay da İngiltere'de yaşayan Türk vatandaşlarına krizden korunmanın yollarını anlattı.

Albay, İngiltere'deki Türkler'in krizden asgari zarar görmeleri için kredi notlarını yükseltmek adına seçmen kütüklerine yazılmalarının gerektiğine dikkati çekti. İngiltere'deki Türkler'e borçlarını zamanında ödemeleri, mümkünse bankada tasarruf bulundurmaları ve 4'ten fazla kredi kartı kullanmamalarını da tavsiye eden Albay, kredi kartı harcama limitlerinin yüzde 30'unun aşılmamasının faydalı olacağına da işaret etti.

Mali Müşavir ve Enfield Belediyesinin Muhafazakar Partili Meclis Üyesi Ertan Hürer de, " Kriz ve Muhasebenin Önemi" başlıklı sunumunda, krizin "kanserli hücre" gibi toplumun bütün kesimlerine, her cinsten ve yaştaki insana sirayet ettiğini söyledi.

''Nakit para kraldır'' diyen Hürer, ''Nakit parası olana cebinde tutmasını tavsiye ederim. Gereksiz harcamalardan kaçının. Her konuda pazarlık yapın. Mal stoklarınızı düşük tutun, çünkü bir hafta sonra daha ucuza alabilirsiniz. Hükümet ve yerel yönetimlerin aldığı kararları takip edin. Buralardan yeni fırsatlar ve kolaylıklar bulabilirsiniz'' dedi.

İşadamı Ali Özmen Safa ise, dünyanın böyle bir krizi ilk defa yaşadığını belirtirken, krizde tehlike olduğunu, ancak fırsatları da barındırdığını ifade etti.

Şans diye bir şey bulunmadığını, fırsatları değerlendirme yeteneğinin var olduğunu da belirten Safa, şunları kaydetti:

''Bunun için fırsatı görmek lazım. Krizde para yapma şansınız da vardır. Fırsat, başkalarının görmediğini görmektir. Nakit para kraldır diyorlar. Ben buna katılmıyorum. İngiltere;de borçlanın, götürün Türkiye;de daha yüksek faize yatırın. Borçtan korkmayın. Yatırım yaparken, zarar yapabileceğinizi de unutmayın. Yatırım için bankalar, emlak en karlı alanlardır. Şu anda ucuz para vardır ve bu fırsat uzun süre kalacak değildir. Bundan yararlanmaya bakın. Krizi izleyin, farkı görün, değerlendirin. Unutmayın, kriz;de Çince;de olduğu gibi hem fırsat, hem de tehlike vardır.''

AA