kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Üzümün ne olduğunu bilmeyen şarapçı olmak istiyor'

SİNAN ÖZEDİNCİK
SİNAN ÖZEDİNCİK
22.11.2008
* Kavaklıdere'den ayrılıp kendi işinizi kurmaya nasıl karar verdiniz? 2002'de Kavaklıdere'den ayrıldım. İnsanlar şaraba yatırım yapmaya hevesli olduğu için bu alanda danışmanlık yapmak istedim. Önce Pamukkale ve Sevilen'e danışmanlık yaptım daha sonra Mey'de de çalıştım. 2007'de Diren'e yardımcı olmaya başladım. Bu şarabın sahibi Orhan Diren. Kendisi hem önolog, hem de CHP Milletvekili.

* Akın Öngör'ün danışmanlığını da siz yapıyorsunuz değil mi? Bildiğim kadarıyla onun üretttiği şarabın şişesinden ismine ve bağlarına kadar siz sorumlusunuz... Akın Bey bağı dikmişti. 2000'de başladılar. Biz de 2003'te beraber çalıştık. 2004 yılında ürünü piyasaya sürdük. 2 yıl elimizde beklettik. 2006'da şişeledik. 2007 yılı sonunda sunduk. Şimdi Akın Bey'e yeni bir bağ aldık. 2-3 yıl sonra ürün çıkmaya başlayacak. Chateauneuf-du-Pape çok meşhur ve önemli bir şarap. Bizim bağdan doğacak şarap, bu Fransız şarabını andıracak. Akın Bey ayrıca Fransız Provence Rose'sini yapmak istiyor.

* AKIN ÖNGÖR ŞATO ŞARABI ÜRETİYOR nYeni projeleriniz var mı? İşadamı Hacı Akpınar, İstanbullu müteahhit, kendi köyünün yanına şarap fabrikası kurdu. Şubat ya da Mart ayından sonra piyasaya çıkmasını planlıyoruz. Şato şarabı üretilecek. Akın Öngör de şato şarabı üretiyor.

* Şarapçılığın maliyeti nedir, Türkiye neden şarap yatırımcılığı artıyor? Yavaş yavaş insanlar küçük üreticiye destek vermeye başlayacak. Butik şaraptan, kaliteli şaraptan anlıyoruz artık. Daha çok 60'lı yaşlarının üzerindekiler bu işe gönül veriyor. Şarap işi hemen para getirmez. Minimum 50 dönümden başlamak lazım. Üzüm 3 yıda oluşuyor, istenen verimi almak içinse 5 dönem geçmesi gerekiyor. Birçok insan bu konuda biraz aceleci davranıyor. Başka bir alternatif ise bağın yanında fabrika kurmak. Dışarıdan başka bölgelerden üzüm getirip şarabınızı geçici olarak yapabilirsiniz.

* Her iki alternatif için ne kadar para gerekli? Bir dönüm arazi için 2 bin 500 euro tutarında yatırım gerekiyor, eğer adam gibi bu işi yapmak isterseniz. Bazıları ucuz olsun diye kalitesiz şeylere yöneliyor ve sonra da perişan oluyor. Fabrika için ise 2 milyon YTL gerekiyor.

* Bu işe başladıktan sonra vazgeçen oldu mu? Tabii ki oldu. En son Nazire Dedeman geldi, "Akın Öngör gibi ben de şarap işine girmek istiyorum" dedi, ancak fizibiliteden sonra vazgeçti.