kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerji için rüzgâr, hidrolik ya da jeotermal ayrımı yapılmadan 5.5 eurocent’i geçmeyen tarife uygulanıyor.
Büyük resim için tıklayın

Yenilenebilir enerjide garanti 5 yıl uzatılıyor

ZÜBEYDE YALÇIN ANKARA
22.11.2008
Türkiye'nin elektrik üretiminde gaz bağımlılığını azaltmak için yeni bir hamle başlıyor. Yenilenebilir enerjiden üretilen elektriğe ek teşvik geliyor..
Türkiye'nin elektrik üretiminde doğalgaza olan bağımlılığını azaltmak için yeni bir hamle başlatılıyor. Rüzgar, güneş, jeotermal ve hidrolik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğe teşvik dopingi geliyor. Meclis Enerji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy'un teklifi yasalaştığında, yenilenebilir enerji kaynakları için uygulanan alım garantisinin süresi 2011'den 2016'ya uzatılacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektrik için tek fiyat değil, farklı kategorilerde uygulama yapılacak.

2016'YA KADAR
Yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektriğe verilen alım garantisinin süresi de 2011'den 2016'ya kadar uzatılacak. Buna göre bu teşviklerden, 1 Ocak 2016'ya kadar işletmeye girecek tesisler yararlanacak. 1 Ocak 2016'ya kadar işletmeye girecek tesisler için on yıllık sürelerden sonra ve 1 Ocak 2016'dan itibaren işletmeye girecek tesisler için uygulanacak fiyat ise EPDK'nin belirlediği bir önceki yıla ait Türkiye ortalama elektrik toptan satış fiyatı olacak. Ancak Bakanlar Kurulu EPDK'nın bir önceki yıla ait Türkiye ortalama elektrik toptan satış fiyatının altında olmamak kaydıyla fiyat belirleyebilecek.

DIŞA BAĞIMLILIK AZALMALI
Aksoy teklifin gerekçesinde, aslında Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili potansiyelinin bulunduğunu, ancak bunun kullanılamadığını söyledi. 2006'ya yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik enerjisinin, üretilen toplam elektriğin yüzde 26'sına karşılık geldiğine dikkat çeken Aksoy, elektrikte dışı bağımlılığın önlenmesi gerektiğinin altını çizerek, "Yenilenebilir enerji kullanımının az olması teşviki zorunlu kılmaktadır" dedi.