kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Jean Luc Colin, Ege’de artık her yerde butik şarap üreticilerinin ortaya çıktığını, ancak o kadar şarabı satmanın kolay olmadığını söylüyor.

Şarap üretimi gözde yatırım oldu

SİNAN ÖZEDİNCİK
SİNAN ÖZEDİNCİK
22.11.2008
Yakut ve Kalecik Karası'nın mucidi Jean Luc Colin Türkiye'de bulunan sayılı önologlardan biri. Akın Öngör'ün de danışmanı olan Colin'le şarap üretmek için birçok işadamı sırada bekliyor..
17 yıl önce Türkiye'ye yerleşerek mesleğe adım atan Jean Luc Colin, Türkiye'de yerleşik tek yabancı önolog olma özelliğiyle bu sayfaya konuk oldu. Önolog, kısaca şarap uzmanı demek. Önolog olabilmek için, başta Fransa olmak üzere İtalya, İspanya, Almanya, Kaliforniya, Avustralya gibi şarapçılığın gelişmiş olduğu ülkelerde en az iki sene akademik eğitim almış olmak gerekiyor. Türkiye'de önoloji eğitimi verilmiyor. Jean Luc Colin, kendisi gibi Fransa'da eğitim gören, ortağı önolog Saba Açıkgöz ile bağcılık, fidancılık ve şarapçılık sektöründe danışmanlık yapıyor. Ekibe yeni katılan Perran Arıbal ise yaklaşık 12 senedir şarap pazarlama ve eğitim konularında çalışmış. Son dönemde işadamları .u üçlü için sıraya girdi. Hobi olarak ya da para kazanmak için şarapçılığa merak salmış birçok işadamı işi öğrenmek için 'bir bilen'e yani Jean luc Colin ve Saba Açıkgöz'ün kurdukları "Anatolian Vineyards" şirketine başvuruyor. Son birkaç yıldır şarapçı olmak için o kadar çok başvuru almışlar ki, birçoğuna 'hayır' demek zorunda kalmışlar.

TÜRK KIZI İLE EVLİ
Jean Luc Colin Türkçeyi çok iyi konuşuyor. Türkiye'ye geleli tam 17 yıl olmuş. 11 yıl Kavaklıdere'de çalıştıktan sonra 2002'de kendi işini kurmuş. Bir Türk kızı ile evlenip iki de çocuk yapmış. Türkiye'ye gelişi ise; 1991 yılına denk geliyor. Aslında Güney Amerika'ya gidecekmiş ama okulda çok cazip bir ilan görünce her şey değişmiş. "Bir tek ben aday oldum. O sırada Körfez Savaşı da vardı. Herkes "Sakın gitme' dedi. Bir yıllığına Kavaklıdere'de çalışmak üzere Ankara'ya geldim, 17 yıldır buradayım" diyen Colin, şarap tutkunlarının çok iyi bildiği Kavaklıdere Yakut şarabının mucidi... 1995 yılında Kalecik Karası'nı yeniden keşfeden de yine o.