kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Haber turu...

21.11.2008
Sanayici çareyi kömürde buldu
İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, "Fabrikaların yarıdan fazlası enerji maliyetlerini düşürmek için kömüre dönüyor. Fakat devletin sanayiye yönelik belli bir enerji politikası olmadığı için yarın ne olacağı belli değil" diye konuştu. Gülle, "Tekstilde boyahaneler buhar kullanır. Son zamlarla 250-300 milyar liraya buhar üreten bir firma, kömürle aynı buharı 100 milyar liraya mal ediyor. Fabrikaların yarıdan fazlası enerji maliyetlerini düşürmek için kömüre dönüyor. Kömüre dönüşümü sağlayan kazancılarda 6-7 ay sıra bekleniyor. Fakat devletin sanayiye yönelik bir enerji politikası olmadığı için yarın ne olacağı belli değil" dedi.

Shell ile Irak'ta ortak doğalgaz arayacağız

TPAO, BOTAŞ ve Shell Energy Europe B.V. Irak'ta doğalgaz arama, işletme, taşıma ve pazarlama çalışmalarını kapsayan işbirliği için bir ön anlaşma imzaladı. Anlaşma, Irak'ta doğal gaz arama ve üretim fırsatlarının değerlendirilmesi, bölgede boru hatları, yeraltı depoları, enterkonnekte hatlarını da içeren altyapı çalışmalarının yapılması gibi konularda ortak çalışmalar yapmayı içeriyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Irak'ta 8 büyük petrol sahasının arama ve işletme ihalelerine davet edilen Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile birçok yabancı firmanın ortaklık yapmak istediğini, TPAO'nun bu konuyu değerlendirdiğini bildirdi. Bakan Güler, İran ile doğalgaz alanında işbirliğini geliştirmeye yönelik mutabakat zaptının ardından, dün ExxonMobil ile Karadeniz'de gaz ve petrol aramalarına yönelik işbirliği anlaşması yapıldığını hatırlattı.

YASED: Fikri koruma 19 milyar $ kazandırır
Patent, telif hakları, ticari markalar, mülkiyet hakkı altındaki tasarımlar ve iş uygulamaları Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından masaya yatırıldı. Dernek bu hakların daha etkin korunması halinde Türk ekonomisine kayda değer anlamında olumlu etkiler yapabileceğini açıkladı. Bu konuda bir rapor yayınlayan YASED'e göre, fikri mülkiyet haklarının korunmasında sağlanacak yüzde 10 oranında bir iyileştirmenin, Türkiye'nin uluslararası doğrudan yatırım stoğunu yüzde 16 oranında artıracağına dikkat çekiyor. Bu artış Türkiye için 19.2 milyar dolar tutarında bir uluslararası yatırım girişi anlamına geliyor. Bunun imalat sektörüne girmesi halinde ise milli gelirin 4.4 milyar dolar kadar artacağı hesaplanmış.