kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Turgut Boz Varol Civil Ticari Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Boz KOBİ’lere danışmanlık yapmak üzere 100 kişilik bir özel ekibin oluşturulduğunu açıkladı.

Civil: Özel sektörün yurtdışı borçlarında sıkıntı görünmüyor

Ufuk ŞANLI ŞANLIURFA
21.11.2008
Türk Ekonomi Bankası Genel Müdürü Varol Civil, özel sektörün 190 milyar dolara ulaşan yurtdışı borçlarının çevrilmesinde bir sıkıntı yaşanmasını beklemediğini söyledi..
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil, özel zel kesim borçlarını değerlendirirken bardağın dolu tarafına da bakılması gerektiğine işaret eden Civil, "Şirketlerimizin özkaynakları, varlıkları son derece iyi durumda. Nakit üretim kapasiteleri de son derece güçlü. Kaldı ki vadelere bakıldığında bu borcun önemli bir bölümünün kısa vadeli olmadığı görülüyor." diye konuştu. Bankaların sendikasyon kredilerini yenilemede büyük bir sorun yaşamasını beklemediğini ifade eden Civil, "Kredi verenler eskisi kadar cömert olmayacaklar çünkü sorun yaşayan onlar. Ancak Türk bankaları da yenileyemeyecekleri oranları karşılayacak likiditedeye sahip" dedi. Civil, küresel krizin etkilerinin sınırlandırılması için IMF ile masaya oturulması gerektiğini söyledi ve ekledi: "Bizim eski reçetelerle bu krizle boğuşmamız mümkün değil. Bu yüzden bugünkü program reel kesimin önünü açacak ve Türkiye'yi büyütecek bir program olmalıdır." TEB KOBİ Akademi toplantısı Şanlıurfa'ya giden Civil, burada gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Genel Müdür Civil, trilyonlarca dolara zarara neden olan küresel çalkantının gelişen ülkeleri ciddi tedbirler almaya ittiğini hatırlatarak, mevduat garanti yetkisinin bakanlar kuruluna verilmesinin bu anlamda olumlu bir adım olarak gördüğünü ifade etti.

SORUNLU KREDİLER ARTAR
Civil, "Şu anda Türkiye'nin bunu kullanmasına bir ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. Ancak gelişmiş ülkelerin mevduatlara tanıdığı garantiler ileride haksız rekabete yol açabilirdi. Bu nedenle bu tür bir düzenlemelerin yapılmasını yararlı görüyoruz" diye konuştu. Türkiye'nin makro verilerinin kötü olmadığını ancak beklenti yönetiminin iyi yapılmadığını dile getiren Varol Civil global krizin Türk ekonomide üzerinde yaratacağı olumsuzluklardan birinin de problemli kredilerdeki artış olacağını söyledi. Genel müdür Civil, "geçmişe oranla problemli kredilerde artış olmasını bekliyoruz" dedi.