kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Dev şirketler fabrikalarını kapatıp işçilerini çıkarıyor

21.11.2008
Zor durumdaki ABD'li, Fransız ve Japon otomotiv şirketleri çalışanlarının bir kısmını işten çıkarma, bazı fabrikalarını da kapatma kararı aldı..
Küresel krizin etkilerinin en fazla hissedildiği sektörlerden otomotivde işten çıkarmalar hızlandı. ABD'li otomotiv üreticisi General Motors (GM), Tayland'daki fabrikasını 2 aylığına geçici olarak kapatacağını, fabrikadaki 258 işçiyi de çıkaracağını açıkladı. Japon Isuzu da küresel talebin düşmesi nedeniyle geçici ve yarım gün çalışan 1400 işçiyi işten çıkaracaklarını açıkladı. Fransız otomotiv şirketi Peugeot Citroen de 2.700 işçiyi çıkarmayı planlıyor. Şirket, ayrıca Fransa'da Rennes'deki fabrikadaki 900 kadar işçiyi başka fabrikalarda görevlendirecek.

KRİZ İLAÇ ŞİRKETİNE DE SIÇRADI
Fransız-Romanya otomotiv şirketi Dacia, finansal krizin araç satışlarını düşürmesi nedeniyle üretimine 7 Aralık'a kadar ara verdi. Bu sürede 14.400 işçi maaşlarının yüzde 85'ini alacak. Dacia'ya parça sağlayan Subansamble Auto şirketi de 3.500 çalışanından 800'ünü işten çıkaracağını bildirmişti. İngiliz uçak motoru üreticisi Rolls-Royce şirketi de gelecek yıl 1500 ila 2 bin işçiyi çıkarmayı planlıyor. Boeing ABD'nin Kansas eyaletindeki Wichita kentinde bulunan fabrikasından 800 kişinin işine son verecek. Eczacılık şirketi AstraZeneca, 2013'e kadar İspanya, Belçika ve İsveç'teki 3 fabrikasını kapatacak, 1400 işçiyi işten çıkaracak.