kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kamuda yerli malı dönemi

Giriş Saati : 21.11.2008 09:48
Güncelleme : 21.11.2008 17:18
Yeni Haber
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, kamu alımlarında Türkiye'de üretilen malların tercih edilmesi konusunda daha duyarlı olunması gereken dönemden geçildiğini ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Hindistan'da bulunan Bakan Çağlayan, Oberoi Otel'de ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Tüketicilerin yurt içinde üretilen malları satın almasının Türkiye'deki iç pazarı kuvvetlendireceğine dikkati çeken Çağlayan, girişimci bilgi sistemi konusundaki görüşlerini anlattı.

Türkiye'nin çok önemli, çok kuvvetli dinamik bir iç pazara sahip olduğunu belirten Çağlayan, ''Avrupa'da böyle bir özellik yok. Onun için mutlak suretle bizim iç pazarımızı kuvvetlendirecek çalışma içinde olalım'' dedi.
İhracata yönelik değerlendirmelerde de bulunan Zafer Çağlayan, Türkiye'nin ihracat pazarlarının bir anda tıkanmayacağını ifade etti.

Çağlayan, ''Bir çok ekonomik alandaki düzenlemeyi şu anda içinde bulunduğumuz şartlara göre düşünmeliyiz. Biz hükümet olarak enflasyona, mali disipline duyarlı olduk. Ancak dünyada şu anda ciddi bir ekonomik yangın var. Türkiye'de de bunun etkileri görülmeye başlandı. Türkiye'de de bu yangının olduğu bir ortamda ticareti, istihdamı artıracak bir takım çalışmaları yapmalıyız'' diye konuştu.

Özel sektörün sıkıntıları bulunduğunu belirten Çağlayan, bir gazetecinin elektrik, doğal gaz, vergide indirim söz konusu olabilir mi? sorusu üzerine, ''Bunlar ekonomik koordinasyon kurulunda görüşülmesi gereken konular, onun için Sayın Başbakan'ın söylediği gibi orada etüt etmek lazım, bizim koymuş olduğumuz yol haritası var. Orta vadeli program var bütçe disiplini de ona bağlı. Türkiye'nin bu krizde en önemli avantajlarından biri bütçe açıkları kamu borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya oranı Türkiye'yi en güçlü kılan sistemlerden biri, 2001'de böyle değildi.''

Bakan Çağlayan, 224 sektörde küresel krizden nasıl etkileneceği konusunda analizler yaptıklarını kaydetti. Sektörlerin krizden etkilenme durumlarını iç pazara göre, dış pazara göre, finans ve kura göre değerlendirdiklerini belirten Çağlayan, bu değerlendirme çerçevesinde sektörlerin borçlarını, alacaklarını, ihracatlarını, iç pazar satışlarını gördüklerini söyledi.

EKONOMİ KOORDİNASYON

Bu arada, reel sektörün çeşitli konulardaki talepleri ve mevduatta 50 bin YTL olan güvence sınırıyla ilgili Ekonomik Koordinasyon Kurulu'na yetki verilmesine ilişkin uygulamanın da aralarında bulunduğu ekonomik önlemlerin önümüzdeki hafta toplanacak ekonomik koordinasyon kurulunda ele alınması bekleniyor.

AA