kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İki mehmetçik faciayı önledi

AJANSLAR
Giriş Saati : 21.11.2008 11:30
Güncelleme : 21.11.2008 22:21
Yeni Haber
Diyarbakır Lice'de olası bir faciaya iki jandarma erin sayesinde önlendi.

Kayacık Jandarma Karakolu'na intihar saldırısı düzenlemek isteyen teröristler Nizamiye'de görevli jandarma erleri Fevzi Güngör ile İsmail Uygun tarafından önlendi. Kahramanca çarpışan iki asker olay sırasında şehit oldu ancak 60'a yakın personelin hayatını kurtardı.

Teröristler Diyarbakır'ın Lice İlçesi Kayacık Jandarma Karakolu'na bomba yüklü kamyonetle intihar saldırısı girişiminde bulundu. Terör saldırısı, önceden alınan tedbirler ve karakoldaki askerlerin 'kahramanlık'ları sonucu başarısızlıkla sonuçlandı.

Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda düzenleği haftalık basın bilgilendirme toplantısında, son dönemde gerçekleşen terör olaylarına ilişkin bilgi verdi. Teröristlerin 19 Kasım günü Diyarbakır'ın Lice İlçesi Kayacık Jandarma Karakolu'na bomba yüklü bir kamyonetle intihar saldırısında bulunmak isteğini belirten Tuğgeneral Gürak, önceden alınan tedbirler nedeniyle aracın engellere çarparak durduğunu ve içeriye giremediğini bildirdi. Nizamiyede görevli askerlerin sesli ikaz ve silahla ateş etmesi sonucu araç içerisindeki bir teröristin etkisiz hale getirildiğini ifade eden Tuğgeneral Gürak, ancak araçtan inen diğer teröristin el bombası atması sonucu 1 jandarma çavuç ve 1 jandarma erinin şehit olduğunu kaydetti. Karakolda görevli personelin süretle mevzi almasını müteakip, nimaziyeden içeri giren iki teröristin daha etkisiz hale getirildiğini vurgulayan Tuğgeneral Gürak, "Olayda karakol komutanı üsteğmen ile 1 uzman erbaş ve 2 er yaralanmıştır.

Daha sonra da kaçmaya çalışan 1 terörist daha etkisiz hale getirilmiştir" dedi. Olay sonrası, araçta 5 kilogram TNT'nin kontrol altına alındığını belirten Tuğgeneral Gürak, araçta ayrıca, çok sayıda el bombası ile 7 adet RPG-7 roketi bulunduğunu açıkladı. İntihar saldırısı girişimi sırasında karakolda 60 personel bulunduğuna işaret eden Tuğgeneral Gürak, teröristlerin amacına ulaşamadığını, bunda da karakol personelinin kahramanlığının önemli rolü olduğunu vurguladı.

32 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Genelkurmay Başkanlığı 7-21 Kasım tarihleri arasında 59 iç güvenlik olayının meydana geldiğini ve bu dönem içinde güvenlik kuvvetleri tarafından 14'ü teslim olma, 11'i yakalanma ve 7'si ölü olmak üzere 32 bölücü terör örgütü mensubunun etkisiz getirildiğini bildirdi.

Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak tarafından yapılan basın bilgilendirme toplantısında, 7-21 Kasım tarihleri arasında Türk Silahlı Kuvvetlerinin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Gürak, konuşmasına 19 Kasım 2008'de Ağrı'da bölücü terör örgütü mensuplarıyla çıkan çatışmada şehit olan Jandarma Binbaşı Süleyman can ve yine aynı tarihte Diyarbakır'ın Lice ilçesindeki Kayacık Jandarma Karakolu'nda şehit düşen Jandarma Çavuş İsmail Uygun ve Jandarma Er Fevzi Güngör ile 9 Kasım 2008'de Hakkari'nin Çukurca İlçesi Çayırlı Karakolu'na yapılan havan atışında yaralanarak GATA'da tedavi edilmekteyken, 19 Kasım 2008'de şehit olan Topçu Er Abdülkerim Aytiş'e Allah'tan rahmet, ailelerine ve silah arkadaşlarına başsağlığı dileyerek başladı.

"TEK BİR UZMAN ÇAVUŞ BİLE İSTİFA ETMEDİ"

Tuğgeneral Gürak, son günlerde bazı basın yayın organlarında 900 uzman jandarmanın istifa ettiğine dair haberlerin doğru olmadığını ve yanlış bilgi ihtiva ettiğini söyledi. "Bu tip haberlerle ilgili olarak bize ulaşılıp haberin doğruluğunun teyit ettirilmesi yanlış haber yapılmasının önüne geçecektir" diyen Tuğgeneral Gürak, konuyla ilgili sorulan bir soru üzerine de tek bir uzman çavuşun istifa etmediğini, uzman çavuşların özlük haklarıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Tuğgeneral Gürak, 7 Kasım'dan bugüne kadar 59 iç güvenlik olayının meydana geldiğini, bu olaylarda toplam 24 patlayıcı madde olayından 16 tanesinin güvenlik kuvvetleri tarafından yerinde imha edilerek olası zayiatların önlendiğini belirtti.

Aynı dönem içinde güvenlik kuvvetleri tarafından 14'ü teslim olma, 11'i yakalanma ve 7'si ölü olmak üzere 32 bölücü terör örgütü mensubunun etkisiz getirildiğini ifade eden Tuğgeneral Gürak şöyle dedi:

"Teslim olan teröristlerle yapılan mükalatta, tamamının çok çocuklu ailelere mensup oldukları, aile içinde yeteri kadar ilgi göremedikleri ve bölücü terör örgütü tarafından kandırılarak dağa götürüldükleri tespit edilmiştir. Dağa çıkınca, kısa sürede gerçeği anlayan bu kişiler, ilk fırsatta kaçarak teslim olmuşlardır. Bunlardan 8'inin örgüte katıldıktan bir yıl sonra örgütten kaçmış olmaları dikkat çekicidir. Ayrıca daha önceki toplantılarda dile getirdiğimiz şekilde Irak'ın kuzeyinde örgütten kaçma olaylarında b dönemde de ciddi miktarda artış olduğu duyumları alınmaktadır."

4 ASKER ŞEHİT

Gürak aynı dönem içinde 4 personellerinin şehit olduğu bilgisini de vererek 9 Kasım'da Hakkari'nin Çukurca İlçesi Çayırlı Jandarma Sınır bölüğüne teröristler tarafından Irak topraklarından ağır silahlarla atış yapıldığını söyledi. Yapılan atışlara süratle karşılık verilmesi üzerine teröristlerin bölgeden kaçtığını ifade eden Gürak, yapılan atışlardan yaralanan bir personelin dün tedavi edildiği hastanede şehit olduğunu, 2 personelin de yaralandığını belirtti.

Tuğgeneral Gürak, Ağrı bölgesinde bir grup teröristin kış hazırlıkları yaptığı bilgisinin alınması üzerine güvenlik kuvvetlerinin 18 Kasım tarihinde başlatılan operasyon sırasında 19 Kasım saat 10.40'da çıkan çatışmada Tabur Komutanı Binbaşı Süleyman Can'ın şehit olduğunu ve 5 personelin de yaralandığını kaydetti. Tuğgeneral Gürak, yaralıların durumunun iyi olduğunu ve operasyonlara devam edildiği bilgisini verdi.