kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Merkez kura el attı, vadeleri uzattı

21.11.2008
Sürpriz şekilde borçlanma faizini yarım puan, borç verme faizini ise 1 puan indiren Merkez Bankası dün de dolara depo piyasasındaki vadeleri uzatarak müdahale etti..
Aldığı sürpriz kararla gecelik borçlanma faizini yüzde 16.75'ten yüzde 16.25'e, borç verme faizini ise yüzde 19.75'ten yüzde 18.75'e düşüren Merkez Bankası kura da el attı. Para Politikası Kurulu'nun dünkü faiz kararı sonrası yayınlanan açıklamasında döviz likiditesi ile ilgili ek önlemlerin devreye sokulması hususunda mutabık kalındığı belirtilmiş bu da piyasalarda kura dolaylı müdahale olacağı şeklinde yorumlanmıştı. beklenen adım gecikmeden geldi. Merkez Bankası, bankaların döviz depo piyasasında kendilerine tanınan borçlanma limitleri çerçevesinde dolar ve euro cinsinden Merkez Bankası'ndan alabilecekleri döviz depolarının vadesinin yarından itibaren 1 haftadan 1 aya yükseltileceğini açıkladı. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Söz konusu piyasada yüzde 10 olarak belirlenmiş borç verme faiz oranlarının ABD doları için yüzde 7'ye ve euro için yüzde 9'a düşürülmesine karar verilmiştir" denildi. Açıklamanın ardından bankalararası piyasada sabah saatlerinde 1.74 YTL'nin üzerine çıkan dolar 1.70 YTL'nin altına indi.

CESUR VE GÜZEL
Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indirimi içeride olumlu karşılanırken, yabancı banka ve aracı kuruluşlar tarafından farklı yorumlandı. İş Yatırım'ın değerlendirmesinde faiz indirimi "cesur ve güzel" başlığıyla ele alındı. Değerlendirmede Merkez Bankası'nın süreci doğru yönettiği takdirde bu öncü tavrıyla güven açığını daraltabileceği vurgulandı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Merkez Bankasının faiz indirimi kararının ve aldığı döviz piyasası önlemlerinin, büyüme ve istihdamı kollayan bir anlayışın yansıması olduğunu bildirdi. A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, "Faiz indirimi likiditenin kuruduğu bir dönemde küresel sermayeyi çekmek yerine itebilecek bir karar olabilir" dedi. Deutsche Bank ise faiz indirimini büyümenin enflasyonun önüne geçmesinin sonucu olarak değerlendirdi. Danske Bank, faiz indirimini gereksiz ve tehlikeli bir hareket olarak değerlendirdi. Goldman Sachs ise Merkez Bankası'nın açık şekilde büyümeyi destekleme politikasına yöneldiğini ifade etti. Merkez Bankası'nın bu ortamda aldığı riski gereksiz olarak nitelendirdi. The Wall Street Journal tarafından yayınlanan bir analizde "Türkiye, riskli olarak nitelendirilen bir adım ile faiz oranlarını indirdi" denildi. Kararın IMF ile stand-by anlaşmasının sonuçlandırılması öncesi alındığına dikkat çekilirken IMF ile anlaşmanın, kararın geri alınması gerektirebileceği yorumuna da yer verildi.