kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İflas kaygıları ve işten çıkarmalar toparlanma çabalarını gölgeledi

21.11.2008
General Motors hisseleri yüzde 37 düşüşle 70 yılın en düşük seviyesine geriledi. Citigroup hisseleri de yüzde 25 oranında değer kaybetti..
İLİŞKİLİ HABERLER
İflas kaygıları ve işten çıkarmalar toparlanma çabalarını gölgeledi
Ekonomik durgunluğun tahmin edilenden daha uzun süreceği yönündeki endişeler ve otomotiv sektöründe iflasların başlayacağına ilişkin kaygılar çarşamba günü son 5.5 yılın en düşük seviyelerine gerileyen ABD borsalarının dün de güne düşüşle başlamasına neden oldu. GM'in finans kolu GMAC'in banka holdingi olma başvurusu kabul edildi ancak bu GM hisselerinin yüzde 37 ile 70 yılın en düşük seviyelerine gerilemesine engel olamadı. S&500 son 6 yılın en düşük seviyesine geriledikten sonra kayıplarını azalttı. ABD'de geçen hafta işsizlik maaşı başvurularının da son 16 yılın en yüksek seviyesine çıkması ve Philidelphia Fed Endeksi'nin beklentilerden kötü gelmesi borsada satışları artırdı. Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, geçen hafta 542 bin kişi işsizlik maaşı için başvuruda bulundu. Böylece, işsizlik maaşı için başvurular Temmuz 1992'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmış oldu. Bir önceki hafta 515 bin kişi işsizlik maaşı için başvuruda bulunmuştu. Öte yandan Citigroup hisseleri Suudi Arabistan Prensi Alweleed'in hisselerini yüzde 5 seviyesine çıkarmayı planladığı haberleriyle önce açılış öncesi işlemlerde yükseldi ancak hisse daha sonra yüzde 25 değer kaybetti. Avrupa borsalarında da yüzde 4'ün üzerinde kayıplar yaşandı. Asya borsalarında da yüzde 6'yı aşan değer kayıpları yaşandı. Tokyo Borsası günü yüzde 6.89 düşüşle tamamlarken, Hong Kong Borsası'nda düşüşler yüzde 4.5 oldu.

İMKB DÜN DE YÜZDE 3.14 DÜŞTÜ
Merkez Bankası'nın dünkü sürpriz faiz indirimi sonrasında dolar-YTL kotasyonlarının yükselmesi ve yurtdışı borsalardaki olumsuz havanın etkisiyle yabancı çıkışının devam ettiği İMKB'de dün satıcılı seyir yaşandı. İMKB ulusal 100 Endeksi yüzde 3.2 değer kaybederek 21 bin 228 puandan günü tamamladı. Bu, borsanın 21 Eylül 2004'ten bu yana gördüğü en düşük kapanış. İMKB üzerinde ağırlığı yüksek hisselerden oluşan bankacılık endeksi de günü yüzde 3.14 düşüşle kapattı. Uluslararası Para Fonu IMF ile 20- 40 milyar dolar arasında bir kaynağı içeren bir ihtiyati stand-by anlaşması üzerinde çalışıldığı yönündeki haberler borsada pek fazla etkili olmadı.