kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

CHP'den "Yozgat'ın çiçekleri" yolsuzluğu iddiası

AA
Giriş Saati : 21.11.2008 16:16
Güncelleme : 21.11.2008 17:10
Yeni Haber
CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Yozgat Belediyesinin, 4 yılda, yeşillendirme çalışmaları için 2 milyon 492 bin 869 YTL harcadığını ifade ederek, ''Yozgatlılar, acaba binlerce ağaç ve çiçeğin dikildiği alanları gördü mü? Milyarlarca liralık çiçek ve ağaçlara ne oldu? Bu kadar ağaç ve çiçeğin dikilmesi halinde, Yozgat'tan daha yeşil bir kentin olmaması gerekiyor'' dedi.

Kılıçdaroğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Yozgat Belediyesinin, çiçek ve ağaç alımlarına yönelik iddialarda bulundu.
Yozgat Belediyesinin, 1 Ocak 2005-31 Ekim 2008 tarihleri arasında 4 kez çiçek ve ağaç alımı ihalesine çıktığını ifade eden Kılıçdaroğlu, ihale tutarlarının sırasıyla 52 bin 799 YTL, 317 bin 900 YTL, 158 bin 350 YTL, 128 bin 250 YTL olduğunu belirtti.

Kılıçdaroğlu, 4 ihaleyle toplam 657 bin 299 YTL tutarında alım yapıldığını kaydederek, ayrıca 2005'te başka bir firmaya, yeşil alanların düzenlenmesi, ağaç dikimi ve bakımı için KDV hariç 57 bin 454 YTL ödendiğini ifade etti.

''YOZGAT'TA BÖYLESİNE BİR ALAN GÖREMEDİK''

CHP'li Kılıçdaroğlu, ilk ihale hariç, Yozgat Belediyesinin aldığı 369 bin 295 adet, çiçek, ağaç, bitkiden 330 bininin; menekşe, petunya, top kadife ve lale soğanından oluştuğunu belirterek, bu çiçek ve soğanların, poşetlerde ya da saksılarda, meyve kasalarıyla nakledildiğini savundu.

''Yozgatlılar, acaba binlerce ağaç ve çiçeğin dikildiği alanları gördüler mi? Kaç kamyonla bunlar taşındı? Ne oldu bu milyarlarca liralık çiçeklere ve ağaçlara?'' sorularını yönelten Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Yozgatlılar adına Sayın Belediye Başkanına soruyorum: Sadece 2007'de satın alınan menekşe, lale soğanı, petunya ve top kadife için 7 dönümün üzerinde bir alanın çiçeklendirilmesi gerekir. Ayrıca aynı yıl satın alınan binlerce ağacın da dikilmesi gerekiyor. Sorduk soruşturduk Yozgat'ta böylesine bir alan göremedik.

Yozgat Belediyesi ayrıca bu firmaya; çiçek ve ağaç alımı dışında, park, refüj ve ağaçlandırma bakım için 2005'te 118 bin 74 YTL, 2006'da park ve yeşil alan bakımı için 681 bin 630 YTL ihale vermiştir. Belediye, 2008'de başka bir firmaya, yine park, bahçe ve refüjlerin bakımı için 438 bin 412 YTL'lik ödeme yapılmıştır. Bu arada Kent Park yapım işi için de 2006'ta 540 bin YTL'lik ödemede bulundu.''

''İMAR DEĞİŞİKLİĞİYLE, RANT''

AK Parti'li belediyedeki yolsuzlukların, sadece bu konuyla sınırlı olmadığını ileri süren Kılıçdaroğlu, ''Bir çok AKP'li belediyede olduğu gibi Yozgat Belediyesinde de imar değişiklikleriyle yandaşlara ciddi rantlar sağlanmıştır. Bu konuda Yozgat Savcılığında bulunan bir dosya, uzun süredir sonuçlandırılmadı. Düzenlenen bir rapor var, açıkça belli kişilere rant sağlandığı ifade ediliyor. Fakat bu rapor, ne hikmetse uzun süredir Yozgat Cumhuriyet Başsavcılığında bekliyor. Bu raporu kim tutuyor, niçin dava açılmıyor?'' diye sordu.

Yozgatlıların, yeşil bir Yozgat için 4 yılda, 2 milyon 492 bin 869 YTL ödediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

''Yozgat Belediyesinin ödediği bu paranın karşılığında gerçekten de umdukları her adımı yeşillenmiş, çiçeklenmiş Yozgat'ı yarattılar mı? Ellerini vicdanlarına koyup, Belediye Başkanlarına sorsunlar. Çünkü Yozgat için de Türkiye için de bu para az değildir.

Bu ağaç ve çiçeklerin ekilmesi halinde, Yozgat'tan daha yeşil bir kentin olmaması gerekiyor. Yozgatlıların yanı sıra Yozgatlı AKP milletvekilleri, bu ağaçların, çiçeklerin ne olduğunu sorsa.''

Kılıçdaroğlu, ''Bu çiçekleri gören, taşıyan, eken birini gördünüz mü?'' sorusuna, ''Firma yetkilileri dışında bulamadım. Bazı küçük öbeklerde çiçekler ekilmiş ama bu kadar yoğun ağaçlandırmanın söz konusu olmadığını söylediler'' diye karşılık verdi.

Bu arada basın toplantısının duyurusunu ''Yozgat'ın çiçekleri'' diye yapan Kılıçdaroğlu, basın toplantısı sonrasında gazetecilerle sohbet ederken, AK Parti Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek'in kendisini arayarak, toplantının konusunu sorduğunu söyledi.